Ujjgyakorlat

Egy vallomással tartozom a nagyérdeműnek! Ebben a szezonban nem láttam játszani a Pick Szegedet, ezért komoly „szakmai” kíváncsisággal vettem az irányt az újszegedi sporiba, az első ide hazai BL meccsünkre. Ráadásul sikerült egy régi cimborámat is visszacsábítani a lelátóra. Giovanni (ejtsd: Dzsovanni) közel tíz éve nem volt a szentélyben, pedig előtte komoly meccsre járó rutinnal rendelkezett.

Az ismerős közeg nem változott: a bejáratnál a többi csoportban elkövetett botlások vezették a beszélgetések vezérfonalát. Pl. megér egy komoly összeget, hogy Dusi meddig lesz a Kielce edzője még, mert BL győzelem ide vagy oda, sokáig nem nézik el nekik a polákok, hogy pofozógépek a csoportban úgy, hogy még egyik nagy csapattal sem találkoztak. Megérkezett a rettenthetetlen maszkban pompázó Csapszi is, a „B” középpel készen álltunk egy igazi BL meccsre. A Picknél persze minden rendben, halálos nyugalom, rend és fegyelem.

A kíváncsiságom fő oka, hogy miben változik a játékunk, milyen újítást hoz a mester. A Nantes elleni vereség után Pastor előrevetítette, hogy olyan játékosokra van szüksége, akik védekezésben és támadásban is erősek, ez az új irány a kézilabdában. Ezzel meg is ágyazta az év végi változásokat, néhány játékos-cserére számíthatunk a szezon végén. Az már egy érdekesebb történet, hogy a zuhanyhíradó szerinti távozók többsége megfelel ennek a követelménynek. Petrusból pont Pastor csinált világszintű labdaszerző védekezőt, ideérkezésekor még bőven volt támadópotenciál a brazilban. Na de akkor menjünk át a hídon, amikor a folyóhoz érünk, nem hergelem tovább a szurkolótábort, mert nálunk a nyugalom a legfontosabb.

A keretben Pedro kapott pihenőt és Fekete Bálint a nagy lehetőséget! Itt térnék ki Zubai Szabira egy gondolat erejéig a teljes tisztelet mellett. Szabi előtt mélyen meghajlok, óriási lelkierő kell elfogadni az egyszerű és világos tényt, hogy nem képezi a BL keret részét. Nyilván ha a csoport leggyengébbje (?) ellen hazai pályán nem vezetheti ki a csapatot a pályára, akkor nem fogja a Barca ellen sem, hacsak nem lesz váratlan sérülés. Szabi nagy harcos, látjuk még küzdeni a falban, de valószínűleg már csak egy másik mezben. Egyetlen reményem van vele kapcsolatban, hogy májusban talán majd játszhat a saját búcsúmeccsén… Pastor nem a gesztusok embere, de a klubnak kell ebben dönteni. Na de megint csak a híd és a folyó esete jusson eszünkbe, ezzel májusig nem foglalkozunk.

A meccsről

Kellemes ellenfél a Kristianstad, első ránézésre sem valami elrettentő a csapat. Távozott néhány tehetség: Simics az „őrült” kapus, vagy éppen a gólzsák Tollbring. Helyettük jöttek fiatalok, de sem lövőerőben, sem védekezésben nem okoztak problémát, ráadásul a legnagyobb sztár, az edző Lindgren sem tarthatott a csapattal.

Pastor viszont valóban újított, a meccs elején csak egy védekezőt cseréltünk, ezért Bánhidi középső védőként dolgozott, valamint Skube a szélen védekezett. Ezzel semmi nem bomlott meg, a mozgékony, de hatástalan svéd támadások elhaltak a falon, vagy Sierra kezén. A labdával pedig megindulhatott Skube, az atomhangya, így robogtunk, mint a TGV Párizs felé. A publikum is élvezte a meccset. Bánhidi ellenállhatatlan, bőven a BL mezőny egyik legjobb beállójává fejlődött, óriási kincs a Picknek és a válogatottnak is. A félidő felénél eljött a sorcsere ideje. Jött Ricsi, Sigurmansson (továbbiakban nálam Sigur), Gaber, Buntic és egy kicsit később Zhitnikov is. Lassabban támadtunk, - ami nem csoda, mert Skube lépteit szemmel is nehéz követni - de halál pontosan. Zhitnikov mozdulataiban az egy-egyezések után benne van, hogy ellövi, de tudja a leckét: „előkészítés, nem gólszerzés”. Elő is készített rendesen Ricsinek, aki az elején még felugrott a csarnok tetőszerkezetét veszélyeztetve, de később csak egy lépésről tüzelt, és talált is rendesen. Ezzel felnőtté vált a BL-ben. Bence mellett ő is komoly értékkel bír. Helyette a Källman-klón, Sigur védekezik kettest, Ricsinek ezt még valahogy meg kellene tanulnia. Kellemes meglepetésként Fekete Bálint nem csak keretben volt, hanem megkapta a maga tizenpár percét is. Kettes védőként és szélsőként maradhatott támadásban, Zsoltival párban a megszokott módon Buntic helyett. Kellemes edzőmeccsé alakult a helyzet. A végén Sego is találkozott néhány labdával. Élesben próbáltunk ki minden lehetőséget. Én választ kaptam néhány kérdésre, mind emberileg, mind szakmailag. A csere nélküli játék jobban amortizálja Bencét és Gabert, sűrűbben kell forgatni őket, illetve a meccs folyamán vissza-vissza kellett térni a két cseréhez. Petrus támadásban első körben fent maradhat, góljánál felrobban a csarnok. Sigur pontosan azt tudja, mint svéd társa. Zhitnikov pedig egyelőre szárnyaszegett sasként keresi a prédát. Nagy meccseken elő kell hoznia a kreativitását, mert ő lehet a különbség, ha baj van.

A svéd bajnok szimpatikus, de vesztes csapat, véleményem szerint az egyik kiesőt láttuk vasárnap.

Remek volt ez edzőmeccsnek a Vardar előtt. Pastor úgy tűnik, hajlandó változtatni, de majd szombaton válik el a búza az ocsútól. A Vardar meccsen derül ki, hogy mit ér a bőrünk, harcban leszünk-e a csoport elejéért folytatott küzdelemben.

Szép volt fiúk!

Hajrá Pick Szeged!