Szezám zárulj!

Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja.

14. Skjern/Zaporozsje

Nem tudtam eldönteni melyikük csusszanjon be a végére, a 32-30-as ukrán győzelem után teljesen nyílt maradt a továbbjutás kérdése. A dánok hazai pályán némileg esélyesebbnek tűnnek, de a Zsaporozsec szívós jószág, a legnehezebb helyzetekben is keményen tartja magát, nem lesz egyszerű leszakítani. Az ukránok egyébként tényleg stabilak tudnak lenni idegenben is, hasonló erősségű csapatok ritkán gázolják le őket. Idén csak a Pitének sikerült ez hazai pályán, de ők erősen kilógnak ebből az alsóházi mezőnyből.

Skjern - Zaporozsje 03.04. 15:10 (1)

13. Zágráb

Meg nem mondom miért, de a zágrábi meccsen meglepetést érzek. Nem sok jel mutat rá, hiszen megverték két hete a Nantes-ot, Szegeden pedig majdnem pontot szereztek erősen foghíjasan is. Otthon viszonylag stabilan hozzák a tőlük elvárható meccseket és évente egy, de inkább két bravúrt is rendszeresen bemutatnak. Így volt ez idén is, de most mégis szoros meccset várok, ahol a svédeknek reális esélye lehet. Ez egy derbi lesz, aki nyer továbbjut. Tavaly a Celjével toltak egy hihetetlenül szoros befutót, ahol az erős hazai pálya is kellett a továbbjutáshoz. Meglátjuk Zlatko Horvat megint legény lesz-e a gáton, beugró pozíciójában.

Zágráb - Kristianstad 03.04. 17:00 (2)

12. Brest

Ünnepeltek a fehéroroszkák, a Párizs-verés az Párizs-verés, független attól, számít-e valahova. Az első félidőben kerekedtek a drukkerek szemei, Pesic védéseivel és Djordjic lövés-bemutatójával 16-8 is állt már az eredményjelzőn. Verték is a tam-tamot becsülettel, még akkor is, amikor a második félidő derekán fordítottak Sagosenék. A szív és a lelkesedés végül mégis hazai győzelmet eredményezett, ami felejthetetlen élményt okoz nekik egy darabig, az tuti. Ettől függetlenül nem teszem őket ennél előrébb, mert egyrészt ezeket a "mindegy-meccseket" szeretem a helyükön kezelni, másrészt pont itt érzem a helyükön őket.

Kielce - Brest 03.03. 16:00 (1)

11. Pite

Velük kapcsolatban bontakozott ki legtöbbször vita a KP-k összállításakor. No nem a játéktudást vitattuk, hanem hogy mi alapján rangsoroljuk őket. Nehéz belőni a helyüket, mert az alsó fertályon rommá vernek mindenkit, a francia bajnokságot magasan vezetik, a felsőházi csapatok ellen viszont nem mérettettek meg. Pont ez adja a vita okát, hiszen a felül tanyázók 80%-a ugyanígy nyerné a C-D csoportot, ugyanakkor a hazai bajnokság meg beleszámítson vagy ne a sorrendbe? Nálam sokkal inkább a nemzetközi szereplés a döntő, ezért nem teszem őket előrébb. Majd, ha a nyolcaddöntőben villantanak, mehetnek amerre látnak. A Leon elleni visszavágó formalitásnak tűnik az idegenbeli 4 gólos győzelem miatt. Sokkal érdekesebb figyelni ifjú Richardsont, Melvynt, aki kezd igen komoly tényezővé válni. Belegondoltatok már, hogy a 22 éves Remilivel és a 20 éves Memmel együtt egészen jól meg lesz oldva a j2 poszt a franciáknál? Elképesztő.

Montpellier - Leon 03.04. 17:00 (1)

10. Szeged

A Zágráb elleni első félidő azért előhozott hibákat, elsősorban a szellős védekezés volt aggasztó. Petrus és Gaber felépülésével jobb lesz ez és most jöjjenek ki a hiányosságok még a csoportmeccsek alatt, mert később már nem lehet őket büntetlenül javítani. Úgy tűnik Pastor valóban változtat és komolyan is gondolja eme ténykedését, bár én még óvatos vagyok, megvárom a tétmeccseket, hogy szorult helyzetben is képes-e kitartani döntései mellett. Mindenesetre jó látni ezt a Szegedet, vasárnap este Barcelonában lehet egyet gyakorolni még, csak úgy poénból megszorongatni a katalánok tökét. Szimplán barátilag intéznénk egy veszprémi utat Pálmának, az vicces lenne :)

Barcelona - Szeged 03.04. 19:15 (2)

9. Löwen

Ők már matematikailag is negyedikek, érik a Kiel elleni derbi a 16 (14) között. Mivel a győztesre a Párizs vár jutalmul, komoly esély van egy újabb német csapat nélküli kölni hétvégére, ami azért számukra kezdene kínossá válni. Bármennyire is sokkal inkább piaci alapon működnek, mint szinte bármelyik másik Köln-esélyes (amire tényleg büszkék is lehetnek), nem tenne jót nekik (és talán az egész európai kézilabdázásnak sem), ha tartósan középcsapatokat tudnának kiállítani. Pláne rontja az esélyeket, amikor nyolc napon belül 4(!) meccsük van. A kilences számmal rangsorolt versenyző pont ebben a cipőben jár. A négyből az egyetlen "mindegy meccs" a franciák elleni. Bár a múlt heti plocki sem számított már a helyezés tekintetében, mégis rákvörösre ordította a fejét Jacobsen mínusz háromnál (49:45-től), erre artmooney kolléga hívta fel a figyelmet. Hatott a hajszárító, nagyon gyorsan megfordították a meccset. Nyilván ők sem szeretnek kikapni, mégis sokszor úgy tűnik, nem tudják vagy nem akarják kellően odatenni magukat a nemzetközi meccseken, ellentétben a másik két bundás gárdával. Ez a hozzáállás idén sem vezet túl sok jóra.

Löwen - Nantes 03.03. 17:30 (2)

8. Kiel

Amit műveltek gyakorlatilag az egész csoportkör alatt, az megsüvegelendő. Erőn felül tolták végig, de úgy tűnik egy hajszállal mégis kiesnek az első négyből. Hacsak nem nyernek Párizsban, amire azért nem sok esélyt látok. Az űr-játékosok helyett már "csak" klasszisok vagy klasszis-jelöltek szerepelnek zebraként, amit még Gislason sem tud kompenzálni. Furcsa, de néha hiányzik a nagy Kiel.

PSG - Kiel 03.04. 19:00 (1)

7. Nantes

Az eddigi teljesítményük alapján megérdemelnek egy előkelő helyet, ők is a vártnál valamivel jobban szerepeltek. Ha ki tudják használni az oroszlánok sűrű programjából adódó esetleges fásultságot, meglehet a második hely a csoportban. Ami egy élet-halál harcot jelentene a Pitével, viszont győzelem esetén reális lehetőséget Kölnre a Flensi ellen. Vagány lenne Faluvégi Rudinak egy éven belül Csurgóról a Lanxess Arénába jutni! Feltéve, ha felépül addig, amit őszintén remélek.

Löwen - Nantes 03.03. 17:30 (2)

6. Kielce

Valahol nem érdemlik meg ezt a pozíciót, de a kieli győzelem és a vélhetően elérhető negyedik hely ismét esélyessé teheti őket Kölnre. Régóta azon a véleményen vagyok, hogy tavaszra összeállnak és akkor robbanthatnak. A kieli győzelem még nem az, maximum egy kis puki, viszont a játékoskeret minőségét tekintve bőven bennük van egy sokkal jobb teljesítmény. Ez a várt fejlődés első látványos lépése lehet. Vagy csak egy fellángolás, majd kiderül.

Kielce - Brest 03.03. 16:00 (1)

5. Flensi

Aalborgban nyomnak egy dán derbit, várhatóan nem sok izgalommal. Becsületből be kell húzniuk, de a harmadik hely szinte biztos nekik a csoportban. Ők is erőn felül mentek, nem egy rangadót hoztak vissza a sírból. Ők lehetnek a német kézilabda idei megmentői, szükségük lesz a jó hajrákra a továbbiakban is.

Aalborg - Flensburg 03.04. 16:50 (2)

4. Barca

Múlt héten legszívesebben kitettem volna őket a KP-ból, a Plockot egy góllal verni otthon ilyen játékoskerettel több, mint siralmas (bármennyire is szimpatikus a lengyel kékenél az új edzővel a csapat). Legutóbb már simán verték a svédeket, de őszintén szólva könnyen el tudom képzelni, hogy nem érnek oda Kölnbe. Ha nem teljesen tudatos formaidőzítésről van szó, nem lehet őket esélyesnek tekinteni. Olyan színtelen-szagtalan eminens csapat, nem érzem bennük azt a pluszt, amivel meg lehetne nyerni ezt a sorozatot. Szegediként mi másra is tippelnék, mint egy jó nagy kettesre?

Barcelona - Szeged 03.04. 19:15 (2)

3. Veszprém

Megcselekedték, amit megkövetelt a haza, már csak otthon kell behúzni a Celjét a második helyhez. Vranjes kezdett bekeményíteni, aminek meg is lett az eredménye, a Breszt legázolása után Flensburgban is elérték amit akartak. Kérdés, a jelenlegi kerettel mennyire lehet csúcsra járatni a gyors játékot, képesek lesznek-e májusra elérni egy olyan szintre, amivel BL-t lehet nyerni. Most úgy tűnik jó úton járnak, ott tartanak ahol kell, a többi meg majd tavasszal kiderül.

Veszprém - Celje 03.03. 17:30 (1)

2. Vardar

A listán már a többség a harmadik helyre tolta vissza Raulékat, én azonban még itt tartanám őket, az a (várható) csoportgyőzelem azért szép teljesítmény. A februári meccseken nem kellett túlpörgetni magukat, a Nantes elleni vereség is belefért, nekik már csak a negyeddöntőben kell mutatni valamit. Nem rossz hattyúdal ez egy szétesőben lévő csapattól, a Kielcénél látott BL győzelem utáni "kajakómának" nyoma sem volt, hihetetlenül stabilan hozták le ezt a csoportot.

Vardar - Plock 03.04. 17:00 (1)

1. PSG

Tegnap helyretették a Pitét az elenhában, az a 19 kapott gól Canayerék ellen sokat mond a párizsi védekezésről. A breszti kisiklás szerintem nem fog megismétlődni , tét nélkül is meg kell verniük a Kielt, nem ereszthetnek le. Ha a Vardarra azt mondtam magabiztosan hozta le a csoportkört, akkor ők kirázták a kisujjukból. Nagy esélyesei a sorozatnak, bár egy négyes döntőben bármi megtörténhet. A riválisok is akkorra hegyezik ki magukat és elég néhány rossz döntés, oda az egész éves gürcölés. Pláne náluk, ahol szinte kötelező már a BL győzelem.

PSG - Kiel 03.04. 19:00 (1)

Képek: 1 2 3 4 5