Össznépi kérdezz-felelek 2018/2

[Előző poszt]
Folytköv.

[Vautor, Momir Csillics, Art Mooney, Room303, Nyútomi, Spori, Kilgore Trout]

Kérdések
01) Mi a véleményed a női bajnoki kiírásról? Nálad mi döntene rájátszás nélkül?
02) Mit vársz a következő szezon női bl-csapatainak edzőváltásától?
03) Itthon bajnok lett a Szeged. Ha egy okot kéne kiragadnod magyarázatul, mi lenne az?
04) Ki/mi volt számodra az év pozitív meglepetése?
05) És a negatív?

06) Mi (volt) a Montepite sikerének titka?
07) Épp most reformál az EHF. Nem láttunk még hivatalos cuccokat. A jelenlegi infóidból mit gondolsz a következő szezon nemzetközi kupáiról? [melyik ország hány férficsapatot hova]
08) Év játékosa, év újonca, év edzője?
09) Ki volt az előző szezon legrosszabb, legjobb vétele? Ki most a legjobb vétel?
10) Milyen tanulságot vonsz le a BL és az EHF-kupa végeredményéből?
11) Milyen tanulságot vonnak le szerinted ugyanebből a magyar klubvezetők, egyéb vezetők?
12) Mi lesz Szlovénia ellen?
13) Milyen fronton mit gondolsz Vranjes munkásságáról?

01) Mi a véleményed a bajnoki kiírásról? Nálad mi döntene rájátszás nélkül? - a nép bajnoki döntőt akar!:
Nem tudok mit kezdeni ezzel a hirtelen felháborodással győri oldalról. Nyilván ha az ETO +50-nel állt volna a Fradihoz képest, most mindenki arról beszélne Győrben, hogy milyen kurva jó ez így (depláne évtizedek óta így van, amikor nincs rájátszás). Az az érv meg konkrétan nevetséges, hogy szegények, a BL után még komolyan kellett kézilabdázni. Mert ha lett volna egy odavisszás, neadjisten egy kétnyertes bajnoki döntő, mert ilyen is volt ám, bizony, azon nem kellett volna kétszer (háromszor) komolyan játszani? Ha nincs rájátszás, igenis számítson minden meccs, sőt én még az egymás ellenit is kivenném.
Én hiányolom a bajnoki döntőt. Mivel a Győr és a Fradi még mindig kiemelkedik, gyakorlatilag az egymás elleni őszi és tavaszi meccs dönti el a bajnokságot. Tavaly ez azt eredményezte, hogy a szeptemberi Győr-Fradi után eldőlt a bajnokság, mert a hazaiak kilenc góllal nyertek. Ha nem lehet bajnoki döntő, nálam semleges helyszínen lenne még egy meccs, ha egymás ellen azonos a gólkülönbség.
Továbbra is az mellett vagyok, ha nem dől el egyértelműen és számolgatni kell, akkor legyen egy harmadik meccs. De talán - félreértés ne essék, nem sértő szándékkal mondom amit most fogok -, hogy ne a kiesőjelöltek ellen dőljön el a bajnoki cím, lehet érdemesebb lenne a felsőházra redukálni a körbeverést.
Van róla véleményem? Rájátszás.
Vagy ha az nagyon nem kell, akkor egymás elleni. Utána meg idegenben lőtt több gól, ofkórsz. Most mi volt, összgólkülönbség?
A női bajnokság versenykiírása eltér a férfitől, számomra ez a furcsa és megmagyarázhatatlan. A csapatok viszont egész idényben úgy játszottak, hogy tudták mi a versenykiírás, így nem érzem jogosnak a felháborodást részükről, a szurkolók részéről. Szerintem a legjobb az lenne, hogyha az idei férfi versenykiírással lenne azonos a női jövőre, azaz az alapszakasz után oda-visszavágós döntő után derülne ki a végső sorrend.
Egyébként az összes többi top bajnokságban volt még rájátszásmeccs a férfi BL-döntő utáni másfél hétben, mindkét nemnél.

02) Mit vársz a következő szezon bl-csapatainak edzőváltásától? - gyakorlatilag minden válaszoló belerejtett egy teljes jövő évi körképet:
Bukarestben attól függ minden, Neagu mennyit fog hisztizni. Martín a Rosztov védekezését összerakja, támadójátékot Győrben sem tudott hat év alatt, Rosztovban sem fog tudni, Danyi meg csak rosszul jöhet ki belőle, mert hat év alatt négy BL-t nyerni nem lehet, tehát Martínnál csak rosszabb lehet, ha meg nyer vele is a csapat, simán rá lehet fogni, hogy "Ja, hát Martín lerakta az alapokat". Ha sikerül Cristina hercegnőt kordában tartani, akkor jövőre a CSM a fő esélyes.
Hoppá, van már edzőjük? :D
A győri edzőpárostól tartok. Danyi szerintem nem vezetőedző típus, Zovko meg nem másodedző, egyébként is ő húsz éve volt jó. Nagyon zavaros ez a felállás, de cáfoljanak rám. Martin Rostovban is képes lehet felépíteni egy stabil csapatot, a védekezésükön biztosan tud javítani, de hogy nyerni tudnak-e majd? Jó kérdés.
Női vonal pikantériája, hogy amit vársz, sohasem azt kapod. De komolyra fordítva a szót: Rosztovot nagyon nehéz lesz jövőre megverni, de bl-győzelmet még nem várnék tőlük. 2012-ben mikor Martin idekerült könnyű dolga volt csapatépítés terén, hisz ott az alapanyag nagyon adott volt, ott csak tényleg a kirakós egy-két elemét kellett helyrerakni, itt meg ráadásul az oroszok is, mint a CSM évente váltogatják az edzőket, nem tudom mennyire hagynak ott bárkit is kibontakozni, Győrött ilyen téren is szabad volt a pálya. Románoknak idén szerintem a női kézilabdázás történelmében a legeslegjobb keretük volt, amiből jövőre sokan nem lesznek, már minden létező jó edzőt elfogyasztottak, így már csak a másodvonalból tudnak leakasztani valakit.
Ugyan nem edzőváltás, de akiktől jövőre talán lehet csodát várni az talán az elég komoly terveket szövögető Brest lehet. Győrben kérdéses, hogy a nyugati szemlélet pl Zovko stílusával hogy fog kijönni, illetve Danyit mennyire tekintik cimborának semmint edzőnek.

Hihihihi, hát, erre biztos nem nekem kell válaszolnom, de ha már elkezdtem, akkor valami olyasmit, hogy legyen háromnál több, nézhető kézilabdát játszó, stabil bl-csapat. Ilyesmit. Ahhoz hogy ezt mindenki tudja értékelni, szeretném hozzátenni, hogy az iménti vélemény írója nem szereti (finoman fogalmaztam) a női kézilabdát. DE: idén az F4-ről egészen jó véleményeket mondott, sőt, még valami belsős listán azt is bevallotta, hogy tetszett neki. Ez óriási dolog ám!
Az idei Veszprém nekem tipikus példa volt arra, amikor egy garnitúra szenved, mert nem önazonos, nem találja magát, mást játszik, mint illene hozzá. Na, ennél sokkal kevésbé illik az én fejemben a jelenlegi győri keret Zovkóhoz. Ugyanakkor ő másodedzőként van emlegetve, sőt, valószínűleg a keveset változó állomány nem felejti el az Ambros által összerakott tényleg patent védelmet. Fogunk látni változást?
A többi viszont erősödhet, franciáknál is sok mozgás van. Női kézi, bármi lehet!

A Rosztov mindenképpen kiegyensúlyozottabb lesz, a Bukarest viszont hasonló lesz az ideivel, de talán amikor összeszedik magukat, akkor még magasabb játékra lesznek képesek. A győri lányok ugyanezt a világszínvonalú játékot fogják nyújtani, azonban az idei BL Final4-ból kiindulva, amikoris Ambros a pihentetésekkel, valamint a taktikai húzásával győzelemre vezette a csapatot, ez hiányozni fog az ETO-nak a következő szezonban. Úgy gondolom, hogy a megerősödő francia csapatok ellenére a BL négyes döntőjébe csak egy gall csapat fog bejutni.


Virtuális fejösszedugás van [.]

03) Itthon bajnok lett a Szeged. Ha egy okot kéne kiragadnod magyarázatul, mi lenne az? - vegyes:
Túl éles volt a stílusváltás Veszprémben, és túl sok öreg tudatosította Vranjesben, hogy ők az erősebb kutyák. Ezt most ez a csapat - sérültekkel együtt - nem bírta el. Meggyőződésem (ide lőjetek), hogy két harmatgyenge csapat játszott igencsak alacsony szintű döntőt, vagyis inkább a kevésbé rossz nyerte. Ez a véleményem már megvolt Köln előtt is, az csak ráerősített.
Éltünk a lehetőséggel és végre volt egy kis szerencsénk is. Ja nem, Bodó Ricsiiiiiiiii!!! :)
Veszprémi szétesés. Ettől függetlenül nyilván grat a Szegednek, de a veszprémi csapat csak az utolsó félidőben mutatott abból amit ténylegesen tud.
Szar Veszprém, nyilván. Persze ennek viszont rengeteg összetevője van, majd kifejtem, ha máshol nem lesz kérdés rá.
Pastor munkája beérett, a decemberi dupla vagy semmiből (Buntic elzavarása válaszul a váratlan vereségekre) az előbbi jött be. Srsen hatalmas fogás volt, a csapat összekovácsolódott, és a forma a szezon végére jött meg igazából mindenkinél.
Csapategység. A szétesett Veszprémmel szemben az egymásért küzdő, de egyénileg gyengébb játékosok az edzői utasításokat betartva csapategységből és akaratból jelesre vizsgáztak.

04) Ki/mi volt számodra az év pozitív meglepetése?- Franciák, franciák, franciák, Szeged, franciák:
A franciák, mindkét nemben, a férfiaknál főleg. Döbbenet, hogy három csapatot is ki tudnak úgy állítani Kölnben, hogy mindegyikben hemzsegnek a (fiatal) hazaiak. És akkor nálunk meg az a mantra, hogy ja, hát magyarokkal-hazaiakkal nem lehet a BL-ben eredményesen szerepelni. Ezt most kezdjük el mondani Brestben, Metzben, Montpellier-ben, Nantes-ban, Párizsban. Hülyének leszünk nézve?
A két BL-döntős francia csapat, hogy ezt az egyébként is tetszetős játékukat sikerre tudták vinni. Meg persze a Szeged bajnoki címe.
Férfi vonalon a francia döntő, női vonalon AM Hansen a döntőben nyújtott teljesítménye miatt.
A Nantes/Montpellier egész éve. És egyébként a Skjernt is idevenném. Hogy megmutatták, mennyit érnek a szanszét fizetett/sztárolt klasszisok, ha azok csak úgy elvárják a sikert, de konkrétan luszart sem tesznek érte. Jó, ez kicsit sarkos így, tudom, de nekem tényleg az a szezon pozitív üzenete, hogy ha van munka, hit és alázat, akkor nem feltétlen kellenek a csilliókat kereső sztárok. És egyébként a francia nők, szóval, ha nem is azt mondom, hogy hű de meglepődtem azon, hogy a franciák milyen szinten vannak gyakorlatilag mindenhol a világ előtt, de hogy ez ennyire látványosan és számszerűen kirajzolódik idén, azon igen.
Montpellier, egyértelmű. Meg a Hannover a Bundásban. Meg a teljes francia bajnokság, azzal, hogy egy PSG egy valag pontot vesztett, és kisebb csoda kellett ahhoz, hogy bajnokok lehessenek (már ha tényleg azok lesznek, várjuk még ki a végét.
Női vonal: Háfra Nonó berobbanása az élvonalba, valamint a megbízható játéka a világbajnokságtól számítva. Ebből is látszik a magyar kézilabda legnagyobb hátránya: amíg nem bízik meg az edző a fiatal játékosban és lekapkodja 1-1 rossz megmozdulás után, addig nem fogunk sok ilyen tehetséget látni kibontakozni. Szerencsére Noninak sikerült, na de ki lesz a következő?
Férfi vonal: A francia csapatok térnyerése. Kirobbanó dinamika, jól összerakott csapatok, zseniális fiatal játékosok. Fényévekkel a világ kézilabdázása előtt járnak.

Igazából mindent elmondtak a többiek, sokszor. Franciák és valahol az az üzenet, hogy az okos + türelmes + profi műhelymunka előbbre visz, mint a korlátlan pénzcsap. Ezt baromi jó látni. Még ha szemmel nehéz is néha követni.
Csajoknál és is akartam mondani Háfrát, de akkor azt mondom, Görbicz. Menő azért, hogy a gondok között megint előállt, aztán milyen jól is csinálta.

05) És a negatív? - Itt, bevallom, sokkal több piros siránkozást vártam, de meglepően széles lett a paletta. Sőt, egyéb, szerencsére már részben elfelejtett szezonbeli blamák is előkerültek:
Hét éve tart a TAO, és egy kurva akadémián kívül semmit nem tudunk felmutatni. Csak 20 európai mesteredzőt, ötnapos bohóckurzussal.
Nekem a Kielce nagy csalódás, Talant két évvel a BL-győzelem után sem volt képes csapatot építeni, pedig nagyon jól igazolnak.
A férfi válogatott szereplése, veszprémi nyolcaddöntős bukta.
Meg hogy női fronton olyan hamar kizúgtak klubjaink a másodvonalból, mintha focisták lennének. Ugyanakkor egy nagyon pozitív dologról is szeretnék megemlékezni. Az igazából semleges közönség is gyönyörűen búcsúztat el egy akkora ikonikus alakot, mint Narcisse. Azt tök jó volt látni. Mondjuk búcsúzásokról csúnya dolgok is eszembe jutnak, Zubai (meg Ugalde) sem így akart, abban is biztos vagyok.
Az ennyire szar Veszprém, nyilván. Illetve az, hogy folyamatosan bebizonyosodik, hogy a magyar közeg annyira távol áll attól, hogy önmagától újuljon meg, hogy a sportágba ömlő csilliárdok ellenére lufasz változás nem lesz itt, ha a döntéshozók ugyanazok maradnak. Szóval nincs remény, most sajnos pont ennyire sötétnek látom a helyzetet :(
Jacobsen el bírta veszíteni a Bundást. Vranjes meg a csapatát, a szezon végére legalábbis.
Női vonal: A rengeteg sérülés a magyar elsőosztályú csapatoknál. Vajon mi lehet az oka?
Férfi vonal: A Veszprém kiesése a Skjern ellen. Asszem ezt nem kell magyarázni.

[Folytköv]