Hát ez meg mi volt!? System Error!

Tudjuk, jön majd a szokásos sallang, hogy hosszú válogatott szünet után nehéz újra összeállnia a csapatnak, újra kell tanulniuk a system-et stb, stb. De könyörgőm, egyrészt mindegyik csapat megküzd ezzel a problémával, mégis mindig csak mi hivatkozgatunk erre? Ráadásul a csapat 90%-a együtt edz legalább 2-3 hete, és már januárban (az EB döntő hétvégéje alatt!) játszottunk a gyakorlás érdekében NB1-es meccset, minden más csapatnál előbb, és azóta még további kettőt. Mindez nem volt elég? Mi kellene még, hogy a Szeged ne ilyen lagymatagon, befásulva indítsa a BL-szezon tavaszi, egyben érdemi rajtját? Ezen mehet el megint egy közepesen jól sikerült ősz, az ilyen bután elhullajtott pontok miatt. De kezdjük az elejéről ne rohanjunk ennyire előre.

A teljes csapat az elmondottak alapján egészségesen indult neki Zágrábnak, kivéve Luka Stepancic (vajon őt látjuk még Szeged-mezben? vagy ő a titkos fegyverünk majd a tavaszi szezon második felére?). A meccs első 5 percét jól kezdtük, Mikler ebben az 5 percben többet védett, mint az EB alatt a válogatottban, kiharcoltunk egy hetest, vezettünk. Innen indult el a lejtmenet, nem találtuk a védekezésünket, pedig Roli a gyatra fal mögött is hozott egy stabil teljesítményt. Emlékezetes volt a pillanat, mikor egy horvát gól után pörölt a védőkkel a sáncmunka hiányára felhívva a figyelmet. Támadásban különösen döcögött a szekér, gyakran kaput sem találtunk. Ez a semmilyen, ötlettelen, darabos, középen erőltetett játék ment folyamatosan a félidőig (melyik válogatottól is láttunk hasonlót az EB-n?), ahol már 4 góllal vezetett a Zágráb, de ez se szabadott volna, hogy problémát okozzon. Martins úgy szállt be a csapatba a félidő közepén, ahogy az EB-n nyomta, reméljük, tudja ezt a formát tartani. Bánhidin nem látszódott már a sérülés. De szélsőink egyáltalán a pályán voltak? Megkérdezném az átlövőinket, hogy ők látták-e őket, de nem biztos, hogy tudnának válaszolni mert hogy szinte 1 labdát se játszottak le a szélre, az biztos, pedig négy ilyen kvalitású szélsőt elherdálni az ősbűn. Különösen egy ilyen, középen nagyon jól tömörülő zágrábi fallal szemben, ahol a robosztus védők meg tudják tartani Bánhidit, le tudják sáncolni Bodót és Garciandíát. Okosabb taktikával, a szélsők bevonásával a kiszélesített játékkal megbontható lett volna ez az átláthatatlan zágrábi fal.

Nem szeretnék a bírókkal foglalkozni, mert nem rajtuk múlt, de azért nem szeretnék elmenni szó nélkül a török páros tevékenysége mellett, akik pont annyira voltak jók, mint ahány csapatuk szerepel az európai kézilabdázásban: semennyire. A kétes helyzetekből rendre a hazaiak jöttek ki jobban, elmaradtak hetesek, a passzív játék kettős megítélése különösen feltűnő volt. A Zágráb jobban tudott élni a hazai pályával, mint egy nappal korábban a Veszprém, ők kihasználták a bírók által kínált ziccert. Ettől függetlenül nem szabad erre tolni, mert nem rajtuk múlt, csak szembeötlő volt. Ennek a Pick Szegednek ezt a Zágrábot még így is gondolkodás nélkül le kellett volna győznie.

Összességében lehet, hogy ez a meccs a későbbiekben nagyon-nagyon sokba fog kerülni a csapatnak. Így kikerült a kezünkből sorsunk a csoport első két helyéért folytatott küzdelemben. Bízni kell az Aalborg-Pite-Kiel botlásában, ha oda szeretnénk érni, és nekünk össze kell szedni magunkat, mert ilyen játékkal akár a Brest itthon (különösen Skube felfokozott hangulatával), akár az Elverum idegenben szinte biztosan nagyon izzadós lesz (láthattuk tegnap a Kiel szenvedését). Elgondolkodnék, hogy vajon mi kellene ahhoz, hogy ne ilyen álmosan kezdjük a februárt a BL-ben? Mert ez egy F4-ba vágyó csapattól teljesen mértékben elfogadhatatlan. Csak gondoljuk bele, hogy ha nincs az a két értelmetlen buta vereségünk (Elverum, Zágráb), akkor most hogyan állna a csoport… Tudom, a sportban nincs ha, de ez a csapat többre hivatott mint, hogy a férfi BL-mezőny egyik leggyengébb együttesének otthonában ilyen sima vereséget szenvedjen. Mert ez bántóan sima volt, egy percig nem éreztem azt, hogy vissza tudnánk jönni a meccsbe. Nagyon megnehezítettük a magunk dolgát a hosszútávú céljainkat illetően, de még mindig érzem a csapatban a potenciált. Nagyon nehéz lesz a BL-menetelés így, de ez a gárda koncentrált, taktikus játékkal bárkit képes legyőzni. Akár két meccsen is. Gyerünk srácok ti ennél többe tudtok!

Hajrá Szeged! Csak Előre!

Képek: EHF FB oldal, Pick Szeged FB oldal