Sűrű - KP 10-11-12.

Miközben mi még a vb okozta meccstúladagolástól szenvedtünk, leszaladt két forduló is a tavaszi férfi BL-ből. Szinte halljuk is drága trolljainkat, ahogy kórusban ütik a billentyűzetet: A SABATE-EKÉZÉS AZ MEGY, KP MEG SEHOL, MI?

Itt van e.

"Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

Namármost azért szeretek KP-t írni, mert ilyenkor az egyéni vélemények objektív felmérése végett (Kilgore kolléga szám- és táblázatbuzériájának köszönhetően) készül egy össznépi táblázat, ami gyönyörűen kidobja a szerkesztőségi összvéleményt, egy ilyen demokratikusan összeállított sorrendet pedig egészen kéjes érzés pofánköpni - ilyenkor egy pillantara át tudom érezni néhány kiváló politikusunk legbelsőbb motivációit. Hasonlóképpen a továbbjutás kemény realitását is remek dolog elengedni egy poszt erejéig, úgyhogy bocs, Kristianstad, bocs, Logrono, nektek ma nem osztottam lapot. Mert megtehetem.

16. Zaporozsje

Az ukránok minden tiszteletet megérdemelnek, abban a káoszban, amiben az országuk van, élni is elég szar lehet, hát még normálisan sportolni. Ehhez képest a szezon elejét leszámítva korrekten lenyomták a csoportot, és amikor kellett, a Nantes-ot is megcsapták. A Montpelliernek bazi nehéz lesz ellenük, könnyen lehet, hogy a márciusi két BL forduló legélesebb meccseit ők szállítják majd. A La Riojában viszont csalódtunk, mert oké, hogy a zárókörben már tét nélküli meccset játszottak Eperjesen, de attól még az a vereség nagyon randa. Nem is számítunk arra, hogy a spanyolok elkapnák a Nantes-ot.

15. Zágráb

Vujovic elengedése bizony jót tett nekik, azóta kezdtek el kapaszkodni felfelé. A tavaszt egy előre kalkulálható szkopjei vereséggel kezdték, innen mentek Bresztbe, ahonnan elhoztak egy szuperfontos pontot, ezzel életben tartva magukat. A bresztinél már csak a szombati zágrábi lesz fontosabb, a svédek ellen élet-halál meccset játszanak. Aki ott veszít, az szinte garantáltan elszáll, aki viszont nyer, az nagy lépést tesz a továbbjutás felé, sőt, a Zágráb egy esetleges győzelemmel egészen jó pozícióba kerülne a továbbjutás szempontjából. A hazaiaknál visszatért Domagoj Pavlovic, aki amúgy az elsőszámú irányítójuk, de sérülés miatt lényegében az egész őszt kihagyta. Franyesz lesz ez is, kapcsoljátok be az ehftv.com-ot a Veszprém meccs után!

HC PPD Zagreb - IFK Kristianstad 02.25., 20:00 (1)

13. Montpellier és Nantes

A két francia más ligában játszik, mint a C és D csoport többi csapata. Ugyan pontvesztése mindegyiknek van, de ennyi a húzós francia bajnokság, kupa, ligakupa mellett benne van, összességében elég simán húzták be a BL csoportjukat. Keretüket tekintve ez a kettő bőven felsőházas csapat, és az idei eredményeiket látva csúnya nagy belenyúlás lenne az EHF-től, ha jövőre nem lenne két francia a főtáblán. Oh, és az megvan, hogy papírforma szerint a PSG francia házi rangadón juthat majd a 8 közé? Mondjuk egy Nantes - Paris elég cifra lenne, így, hogy a hazai bajnokságban a PSG az egyetlen zacsiját pont Kleinéktől kapta.

12. Celje

Nekik rettentően örülünk, mint mindig. A Kristianstadtól elszenvedett otthoni vereség után egy elgörbült ötforintost sem tettünk volna a Kielce elleni pontszerzésükre, erre a hét feltámadását produkálva keserítették el a lengyeleket és kavarták meg még jobban a B csoportban az amúgy is sűrű szószt. Most éppen ők állnak az utolsó továbbjutó helyen, de ennek ellenére egyre biztosabb, hogy a zágrábi zárómeccs fog igazán dönteni a továbbjutásról. (Ehhez persze előbb a hétvégén a Zágrábnak még el kell vernie a Kristianstadot.)

HC Vardar - RK Celje 02.25., 17:30 (1)

11. Plock

A kék lengyelek totál kiszámíthatatlanok. Mert az rendben van, hogy a nagyoktól pontokat loptak, többször is, de ősszel a Silkeborgtól és a Schaffhausentől is képesek voltak kikapni. 2017-et egy sima flensburgi zakóval kezdték, legutóbb pedig a Silkeborgot verték Lengyelországban, ha nem is könnyen. Az más kérdés, hogy ezzel minden épeszű számítás szerint megvan a továbbjutásuk. Az, hogy Veszprémben mire számíthatunk tőlük, rejtély, de a közös hagyományaink alapján nehéz meccsre számítunk.

Telekom Veszprém - Orlen Wisla Plock 02.25. 17:00 (1)

10. Breszt

Ha már kiszámíthatatlanság: jópofa találkozó lesz a Löwen - Breszt, ahol az amúgy is totál káosz B csoport elsőszámú tipszmikszgyilkosai találkoznak. Ehhez vegyük még hozzá a Breszt eddigi 4 (négy!) döntetlenjét, és kész is a tökéletes szerda esti szórakozás receptje. Hiába a Szeged elleni breszti győzelem, múlt szombaton már nem sikerült a hatodik helyért keményen kapaszkodó Zágrábot megverniük, ezért nem tudták igazán kihasználni a Szeged újabb vereségét sem. Ettől függetlenül a Pick nem nyugodhat meg teljesen, mert ebben a fehérorosz csapatban bármi benne van, szóval attól még, hogy a hátralevő három meccsüket a Löwen, Vardar, Kielce trió ellen tolják, meglepne, ha nem szereznének további pontokat.

Rhein-Neckar Löwen - Meshkov Brest 02.22., 18:30 (X)

9. Szeged

Bazira kár a Vardar meccs végéért, ebben most több is volt. Az ilyen meccseket meg kell tanulnia lezárni a Szegednek, ha tényleg rá akar mászni az igazán nagyok nyakára. A tanulást már a hétvégén lehet is folytatni, mert Kielcébe utazik a Pick. Önbizalommal biztos nem állnak jól a lengyelek, erre talán lehet építeni, de ahhoz meg kell fogni a meccs elejét. Ehhez mindenkelőtt kemény védekezés kell, és jól jönne az átütő kapusteljesítmény is - Sego sérülése miatt ez a feladat ezúttal Sierrára vár majd.

Vive Tauron Kielce - Pick Szeged 02.26. 18:00 (1)

8. Kielce

Zsinórban két zakóba futottak bele a lengyelek, ergo ha komolyan gondolják a csoportelsőséget, akkor nem fér bele több hiba - és még akkor sem lesz a saját kezükben a sorsuk. A Löwen elleni vereség még nagyjából belefért, de a Celjétől kikapni, ráadásul biztos előnyről? A bírókra még valamennyire lehetne kenni, mert a bírói tanfolyamokon biztos nem Zorman támadóhibáját fogják mutogatni a "Belemenés" c. fejezetnél. De ami ezt megelőzte, amiatt gyanítom, Talant elővette a spanyolos temperamentumát az öltözőben. Pedig sérülések, lemondás vagy egyéb okok miatt a nagycsapatok közül messze tőlük jártak a legkevesebben a vébén, szóval nehéz megérteni, mi állhat a pocsék évkezdés hátterében. A hétvégén a Szegedet fogadják majd, a bizonyítási vágy nyilván meglesz, a kérdés az, a játék is megjön-e.

Vive Tauron Kielce - Pick Szeged 02.26. 18:00 (1)

7. Kiel

A Barca veszprémi győzelme után minden rendes Építők szurker azon volt leginkább kibukva, hogy na nehogymá' győzni járjon ide mindenki. Ebből a szempontból egy hajóban evezünk a kieliekkel (mondjuk tudod ki akar azokkal akár csak egy hajóban ülni, pláne evezni), egyik városban sincsenek a vendéggyőzelmekhez hozzászokva, pedig idén kijut bőven nekik is, nekünk is. A Flensi és a Veszprém mellett Bundesliga meccsen a Löwen is elkapta őket, sőt, a Plock is elvitt egy pontot az Ostseehalleból.

A Veszprém meccsre visszatérve, Gislason megint azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a fiataljai bizony kiszámíthatatlanok. Hiába volt mesteri elképzelés a második félidőre bedobni Byliket és Lukas Nilssont a fáradó, lassuló Laciék ellen, az osztrák suhanc irgalmatlan lövőcselén kívül (tudjátok, amikor Sulic úgy elrepült, mint az a nagy északi kedvenc, az a Nils Holgersson nevű) érdemben nem tudtak hozzátenni.
A hétvégén biztosan nem lesznek hasonló gondjaik, dán jutifali következik, után viszont a Barca látogat hozzájuk, és ott bizony vastagon benne van a negyedik hazai vereség.

THW Kiel - Bjerringbro-Silkeborg 02.25., 17:30 (1)

6. Veszprém

Lassan egy hét is eltelt, de még mindig nem tértünk magunkhoz. Csoda volt ez bizony a javából, minden előjel a Veszprém ellen szólt, aztán tessék, a Kiel blokkolt le, nekik remegett meg a kéz, náluk fogyott el a kapus és a szufla a végére, ők hoztak rossz döntéseket a kulcspillanatokban. Lékai vezérségéről mindenképpen emlékezzünk még meg, Mátéról sokadszor derül ki, hogy jó nagy terhet kell a vállára pakolni ahhoz, hogy igazán teljesítsen. De rajta kívül mindenki más is nagyot harcolt, gyanús, hogy Momo és NagyLa a repülőn hazafelé elkérték az oxigénmaszkot a stewardessektől az emergency bemutató végén. A hivatalos mumus Plock érkezik szombaton, velük mindig szorosat tolunk, igaz, otthon eddig mindig vertük őket, nem most kellene ezen a szokásunkon változtatni.

Telekom Veszprém - Orlen Wisla Plock 02.25. 17:00 (1)

5. Löwen

Azt imádom, hogy Jacobsen lépten-nyomon elmondja, nekik a Bundesliga miatt a BL-ben csak a csoportból továbbjutás a cél, ők csak az egyenes kieséses szakaszban akarnak majd igazán odalépni. Ehhez képest, hopp, másodikak. De hogy ebből végül hanyadik hely lesz, azt senki meg nem mondja, mert ha valakinél, hát náluk simán benne van, hogy már a hétvégén buknak a Breszt ellen, vagy utána Celjében. Du Rietz elvesztése rettenetes érvágás nekik, mert azzal, hogy január végén kiesett Abt is, a frissen igazolt Taleski meg nem játszhat a BL-ben, konkrétan Medsah Larsen és Andy Schmid a két reálisan bevethető jobbkezesük a belső posztokra (Nikolaj kínjában a 19 éves Rico Kellert nevezte a Kristianstad ellen, akinek még a Bundesligában sincs gólja...). Ezek után tényleg ne fogadjon senki az ő meccsükre, mert vagy így, vagy úgy, de tuti bukó.

Rhein-Neckar Löwen - Meshkov Brest 02.22., 18:30 (X)

4. Flensburg

Johan Jakobsson és Tobias Karlsson hiányoztak, ami két dolgot jelentett: kiesett a védelem vezére és Glandorfot is csak az első negyedórában tudta jegelni Vranjes, utána már lényegében végig pályán kellett maradnia. Habár Ljubo szerint az ő csapatuk nem egyéniségekből áll, és ezért bárkit képesek pótolni, ezúttal mindkét faktor döntőnek bizonyult. Heinl - aki Karlssont helyettesítette - közel sem tudja úgy összefogni a falat, emiatt a PSG támadásait alig-alig tudták megakasztani. Nielsen beállóban folyamatosan megjátszható volt, ezzel plusz opciót nyitva Narcissenak és Karabaticnak - ennyi nekik pont elég is. Glandorf az extra terhelést majdnem végig bírta, a majdnem viszont a PSG ellen idén már nem elég. A Flensburgnak az utolsó percben labdája volt a +1-hez, de Holger egészen amatőr módon adta el a labdát, így juthatott a PSG egyáltalán támadási lehetőséghez, amit a Gensheimer - Remili duó kínaijával egészen parádésan oldottak meg. A Flensburgnak a BL csoportkör továbbra sem prioritás, ennek ellenére otthon mindenkit meg akarnak verni, ez kiderült szombaton is. A Barca ellen idegenben viszont nem számítunk meglepetésre.

FC Barcelona - SG Flensburg-Handewitt 02.26., 19:30 (1)

3. Vardar

A Szkopje idén tényleg felnőtt a feladathoz. Minden esélyük megvan a csoportelsőségre, és ezt innen már nem nagyon fogják elszúrni. Igen, október elején volt egy váratlan celjei botlásuk, de azt leszámítva a kisebbeket oda-vissza verték és különösen beszédes a Löwen és a Kielce elleni pozitív mérlegük. Azzal, hogy nem bolygatta meg különösebben a keretet, a legjobbat tette Raul, egy ideje már mondjuk persze, de idén ténylegesen odaértek a F4 legfőbb esélyesei közé.

HC Vardar - RK Celje 02.25., 17:30 (1)

2. PSG

A Flensi elleni meccsükön igazi tempohandball revival show-t nyomtak. Védekezés, kapusteljesítmény alig volt (Omeyer 25%-on!), volt helyette első és második szándékból befejezett támadás, kapott gól utáni gyors középkezdés annál inkább. Egykezes átvételek, röpis passzok tömkelege, szélre lehúzott labdák és olyan indítások a kapusoktól, amitől holmi Kaepernickek és Cam Newtonok instant sírva fakadnak. Szóval látványos meccs volt, na. A csoportelsőséghez nem lesz elég a hátralevő meccseiket behúzniuk, még a Barca pontvesztése is kellene. Mivel a katalánok még mindkét némettel találkoznak, egy váltás a KP élén azért még benne van a pakliban.

Paris Saint-Germain - Kadetten Schaffhausen 02.25., 20:00 (1)

1. Barcelona

Egyszerűsítsük a képletet: azért ők az elsők, mert vezetik az A csoportot. Amúgy persze a PSG-vel két kanyarral járnak a többiek előtt. Annak ellenére mondjuk ezt, hogy a játékuk a legtöbb meccsükön skoszor nem volt igazán meggyőző. A lényeget tekintve viszont nincs probléma, az eredményeket hibátlanul szállítják, mint pl. most a Schaffhausen ellen, és kora tavasszal ennél több nem is kell. Az igazán érdekes kérdés esetükben tehát az, hogy az egyenes kiesésre idén sikerül-e Pascualnak igazán élesre állítani ezt az amúgy rémisztően fiatal csapatot. Addig még lesz két éles meccsük, most hétvégén a Flensburg, majd két hét múlva a Kiel ellen.

FC Barcelona - SG Flensburg-Handewitt 02.26., 19:30 (1)

A képeket az EHF-től és a Kieltől nyúltuk, köszi!