A böjt vége?

A böjt vége?

Tíz éve tart már a vörös uralom, tíz éve már, hogy két dolog biztos: a halál és a veszprémi bajnoki arany. Ebben az évben viszont repedések keletkeztek a falakban, érezhetően zavar támadt az eddig kikezdhetetlennek hitt egységben. Itt az idő, hogy véget érjen a hosszú nélkülözés. Fel vagyunk készülve az arany fogadására, nem okoz a gondot lelkileg feldolgozni ekkora katarzist, 2017 a Pick Szeged éve kell, hogy legyen - letelt a böjt.

Nekik egy trófea a sok közül, nekünk a megvalósult álom. A szegedi szurkolókban erős a hit, hogy most eljött az idő, amikor le tudjuk taszítani a trónról az örökös bajnokot. Persze a szurkolókon kívül még szükség van egy pár apróságra: tudásra, hitre, akaratra, és nem kevés szerencsére is.

Pastor csapata megérkezett ebben az évben a világelitbe, ahol a Veszprém már évek óta biztos tag. Ha már itt vagyunk, neki is ugrunk a folyamatos BL Final four résztvevőnek. Nincs mit tenni, nekünk kell elkaszálnunk a bajnokot, mielőtt elindul Kölnbe.

Építők, vagy rombolók

Szegeden új csapat épült. Pastor a szokásos makacssággal kezdett hozzá a puzzle kirakásának. Mindenkinek hajszálpontosan beleverve a fejébe, hogy mikor mit, hogyan és miért kell tennie. Néha az az érzésem, hogy ha bekötnénk a játékosok szemét és egy csörgő labdát adnánk a kezükbe, akkor is pontosan ugyanígy játszanának. Kiszámítható, de nagyon precíz a kézilabda ezen formája. Az eredménye pedig szemmel láthatóan az, hogy a Pick Szeged mentes a szélsőségektől, nem igazán játszik senki ellen sem alárendelt szerepet. De az is kétségtelen, hogy a játékban nincs benne az improvizáció, nem egyéni villongással veri az ellenfeleit a csapat, a meccs folyamán folyton nyomás alatt tartva felőrli az ellenállást. Legalábbis többnyire, ha viszont valami váratlannal találkozik, lehet baj, de erről később. Ha kiküszöböljük a meccsen belüli rövidzárlatot, akkor ledaráljuk szaláminak a buckán túliakat, az tutkó.

A dombon túl Sabate nem tudott mit kezdeni a bőséges kerettel, ugyanazokkal vívja egész évben a fontos meccseket. Így a csapaton belül és kívül is megnövekedett feszültségben dolgozott, néhány játékos pedig akkor sem játszik, ha a posztján lévő már lélegeztető gépen kapkod az oxigén molekulákért. Akadozott is a gépezet rendesen, de végül a legnagyobb cél, a BL F4 sikerült, míg az MK döntőt nem kis mákkal húzták be Debrecenben. Erre a négy meccsre már elég lesz a keret, ha nem hoz meglepit, akkor a jól ismert csapat kezd majd Veszprémben.

Mindkét együttes igen masszív falat képes felhúzni a körívre, csapat legyen a talpán, amelyik ezen keresztül lövi a gólokat. Szegeden a védekezés oszlopa biztosan visszatér, ezen a meccsen a kórházi ággyal együtt infúzióval a karjában is játszana bárki. Blazevic pedig nem akárki. Emlékezzünk csak Gyurkovic izomszakadására a pécsi megnyert kupadöntőn. A kapuban Sierra élete formájában véd, ha kitart még erre a két meccsre, akkor bajnok lehet Szegeden, Sego viszont nem igazán tud segíteni a visszatérése után, ő csak a labdaszedő szerepét tölti be. A Källman által vezényelt védekezés aranyat érhet, azzal együtt, hogy a végére leamortizáljuk a svédet. Kellenek a könnyű gólok is, főleg a jobb szél felé indítva, mert a felállt fal ellen mi is vergődünk, mint egy megsebzett madár a decemberi hóesésben. Támadásban is meg van a játékunk, de sokkal kevésbé az emberanyag hozzá. Skube kevésbé tud előnyt szerezni, mint Bombac, ráadásul Gorbok ideje a meccs elején van, amikor még az ellenfél is koncentrált. Arról nem is szólva, hogy játéka enyhén szólva is kérdéses. Jelen esetben Zsolti a legeredményesebb lövőnk és Bodó Ricsi a legkevésbé kihasznált, nem nagyon van olyan játékunk, amiben ő a legfontosabb láncszem, lehet, hogy kellene a győzelemhez. Én még mindig hiszem, hogy ezt nem csak én gondolom így, hanem a mester is, talán lesz valami ötlet, hogy miit kezdjünk Ricsi bombasztikus lövő erejével. Obranovic tudná legjobban megzavarni az ellenfelet, de az igazán a mi csapatunkat is kizökkenti, az pedig már nem fér bele. Várhatóan tehát a Bence, Skube, Zsolti, plusz ha lesz, akkor Gorbok tengely fogja rohamozni Timuékat. Fontos szerepben Källmannal. Ott van a gyenge láncszem, mert Timut bármikor beülteti a hintába Skube. Bencét pedig csak egy ember lenne képes megfogni egy az egyben, de ő ritkán van a veszprémi keretben.

Ha a védekezésünket a szokásos precizitással hozzuk, Petrus labdaszerzéseiből már robogunk is a kapuig. A szombati meccs tétje, hogy szerdára megmaradjon az esély, és akkor kitárva a pokol kapuit este az örömódát zengheti a dóm harangja. Addig viszont hibátlan meccset kell hozni szombaton támadásban is. És nem csak azért, mert Pastor felborzolja dús szemöldökét, hanem azért is, mert ahogy a Pick Szegedre igaz, hogy nem lehet már „nagyon” megverni, igaz ez az ellenfélre is. Max 1-2 gólos vereség fér bele az Arénában. Ott, ahol még soha nem győztünk. Egyszer mindent el kell kezdeni!

A Veszprém Palmarssonban és Lékaiban bízhat, a két játékmester okozhatja a legtöbb gondot a kékeknek, valamint a „nyugdíjas” szekció életre kelése lehet veszélyes a meccs döntő szakaszaiban. Valahogy meg kell állítani a két virtuózt, de nyilván a mester pontosan kitalálta, hogy miként. Nekünk és a játékosoknak nincs már dolgunk, mint hinni a győzelemben, mert bármit is gyakoroltak az elmúlt héten, a hit és a bátorság vezeti a kezeket!

Komoly kék sereg indult Veszprémbe! A balatoni fürdőzés alap, bármi is lesz a vége. Én sajnos nem tarthattam a hívekkel, mert a szegedi borfeszten komoly kötelezettségem van, de szerdán már tettekkel is részt veszek az eseményekben. Amúgy nincs bennem az az őrült várakozás, mert nem igazán volt időm a hangolódásra. Ez amúgy azért jó hír, mert 2007-ben hasonlóképen nem éreztem a veszprémi meccsek előtt a bizsergést, és tudjuk mi történt….. :)

Hajrá Kékek! Adjatok esélyt a szerdának!