Itt van az ősz, itt van újra - indul az "A" csoport!

Elérkezett a BL első fordulójának hete, vasárnap este elég keményen bekezdünk, a francia második helyezett és friss szuperkupa győztese, a Nantes lesz az ellenfél idegenben. Ez egy olyan szép "in medias res", az egyik legerősebb ellenfél vár ránk, ráadásul idegenben, még a hazai pálya kezdeti löketét sem élvezhetjük. Szép kezdés lesz, de nem sorsdöntő. Épp most állítjuk össze az első KP-t, ami sosem egyszerű feladat, a szezonkezdet előtt nehéz belőni ki mire lehet képes. Kitart-e a Nantes formája tavaszig? És a Flensi-Kiel duó mélypontja? A Párizs idén hozza a papírformát? A Vardarnál beüt a tavalyi "Kielce-faktor"? Na és a lengyel sárgák összekapják magukat egy év tingli-tangli után? Mire mennek a mogyorók? Így a szezon elején szinte csak a kérdések röpködnek. Éppen ezért meg sem próbálok helyezésekről beszélni, inkább nézzük kiket sorolt mellénk az élet az idei csoportkörben.

Nantes

Első ellenfelünk nagyon erősen kezdte az évet, az említett Párizs- verésen kívül a felkészülési meccseken is jól szerepelt. Utóbbi persze kétélű dolog, hiszen a szezonnak nem ebben a szakaszában kell igazán jónak lenni, de nekünk teljesen mindegy mit csinálnak tavasszal, a lényeg, hogy most nagyon jók és ezzel a lendülettel, hazai pályán kell szembenézni velük. Lazarovval nagyot fogtak és nagyon kíváncsi vagyok Faluvégire is. Szerencsétlen gyerek a nevetség tárgya évek óta, miután Talant beégette a csapatot az Eb-n. Meg persze nagy volt az arc is, tudom. De ez egy huszonéves fiatalembernek talán megbocsátható, ha ezeket az energiákat jó irányban használja. Játákosként és emberileg is meg kell mutatnia, ha ebben a csapatban erre képes, akkor reális lehetőség lenne számára a válogatott, ismét. A Nantes-ot egyébként jó arányban idősebb klasszisok, feltörekvő vagy örökifjú francia, spanyol válogatottak, fiatalok és stabil kapusok alkotják. Az egyik legnehezebb meccsünkre készülhetünk, nagyon feszes védekezéssel lehet esély. Simán ott lehetnek az első háromban.

Zágráb

Nem emlékszem őrületes igazolásra részükről, de a Zágráb az Zágráb. Mindig veszélyesek, főleg a második fordulóban otthon. A szokásos harcosságon kívül nem igazán érzek bennük semmi extrát, a hatodik helyért lehetnek majd harcban a csoportban. Hacsak nem húznak elő valami szupertehetséget az utánpótlásból. A második fordulóban megyünk hozzájuk, ekkor még úgy igazán harapnak, de ha Nantes-ban nem is, itt már nyerni kellene, már csak azért, mert egyszerűen jobb keretünk van.

Kristianstad

Az EHF variálásának köszönhetően most nem két békés november végi meccset játszunk velük, hanem a hazai elsőt. Az elmúlt két évben ők voltak a jutalomfalat, két-két sima győzelem kényelmesen megvolt ellenük, a riválisainkat viszont el-elkapták otthon. Ezt a kiváló forgatókönyvet idén is aláírom, legyen meg a 4 pont ellenük és verjék meg mondjuk a Löwent és a Nantes-ot hazai pályán. Továbbjutási esélyeik igen halványak.

Vardar

Elérkezett a hattyúdal? Ez lehet az utolsó éve a Vardarnak ezen a szinten. A tulaj kiszáll és erősen kérdéses, milyen pénzügyi keret marad jövőre. Őszintén szólva nem tudom miből meríthetnek motivációt erre az évre még, regnáló (bravúr) BL győztesként eleve törvényszerű lenne egy mélypont, mint a Kielce esetében tavaly, de a játékosok is valószínűleg a jövőjükkel vannak elfoglalva. Esetleg feltüzelheti őket egy szép búcsú lehetősége, mint anno a Nordhornt, de ezt nem tartom valószínűleg. KisDushi elment, jött helyette Kristopans, akinek gondolom nem szólt senki, hogy talán nem most kellene Szkopjéba igazolni. Nem egy előrelépés, enyhén szólva sem és nem tudom mennyire fogja elbírni a csapat, hogy a gyors játékot ütemesen belassítja az ogre. Maquedával jó páros lesznek, gyanítom nem a jobb oldalról fognak jönni a váratlan megoldások :) Idén ők gyanúsan túlélő üzemmódban lesznek, éppen ezért érzem szinte kötelezőnek megverni őket. Eddig négyből négy cumi volt ellenük, illene már végre hazai pályán, ősszel, lábon lőtt oroszlánként elkenni a szájukat.

Plock

Nahát pick-pack összejött a Pick-Plock is, csak három évet kellett várni rá. Az első jelenlésünk a reménybeni Vardar-verés után lesz idegenben. Plockban mindig nehéz nyerni, erről Veszprémben is ódákat mesélhetnének nekünk. Zsitnyikovot tőlük hoztuk, de nélküle is stabil csapat maradt ez a lengyel, nincsenek extra játékosai, de nagyon tudnak küzdeni, főleg hazai környezetben. A lengyel edző jót tett nekik, szerintem a Zágrábbal mennek majd a hatodik helyért. Tipikus szürke csapat az övék, de nagyon veszélyesek.

Löwen

A bundásban már négy forduló után teljes a káosz, a Flensi és a Kiel mélyrepülésével nagyon könnyen triplázhatnak Schmidék, de a feltörekvő csapatoknak is lehet keresnivalója ebben az egyre kiegyenlítettebb mezőnyben. A nemzetköziben viszont egyre súlytalanabbak a német csapatok. Tavaly már nem volt Kölnben tőlük senki és lassan az lenne a meglepő, ha akárcsak egy német csapat is bejutna, jelenleg nem látom melyik lenne az. A Löwen ellen hagyományosan jól megy nekünk, szinte minden évben elkenjük őket legalább egyszer úgy istenesen, remélem idén sem lesz ez másként. Bár a hatodik fordulóban idegenben elég necces szaga van a dolognak, a csapatuk magja nem változott, azon áll vagy bukik az egész, hogy a kezdő hatosnak jó napja lesz-e. No meg persze, hogy lesz-e azon a héten bundás rangadó (mondjuk ha így haladunk, minden második meccs rangadónak számít majd náluk).

Barca

Végül és utolsó sorban a katalányok jönnek, fura lett idén a lebonyolítási rend, először fogadjuk a franciákat egy visszavágóra és csak után jön a Barca először. Mindenesetre az a november közepe elég jónak tűnik ezzel a két hazaival egymás után. A Barca tele van fiatal tehetséggel, eszméletlen tűzerejük van, viszont a vezér már tavaly sem látszott igazán, idén pedig Kiro távozásával még inkább a 36 éves Entrerriosra maradna ez a feladat, akinek Lasse Andersson sérülése után - legalább ősszel - gyakorlatilag egyedül kellene megoldani az irányító posztot. Nem véletlen akarták annyira Palmarssont. Egy jól működő gépezet a Barca továbbra is, aki a csoport favoritja, de nem érzem még bennük azt a pluszt, amivel BL-t lehetne nyerni. A sok tehetség ellenére az összebenyomásom inkább a szürke árnyalat felé hajlik őket említve, bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre. Ősszel mi hagyományosan jók vagyunk, abszolút reálisnak tartok egy esetleges győzelmet ellenük itthon. Na jó, talán nem reálisnak, inkább elképzelhetőnek. De a lehetősége ott motoszkál a fejekben, mert a Barca az mégiscsak Barca. A Barca-verés élménye még szurkolói minőségben is felér egy fél Trónok harca évaddal.

Előételnek ennyit gondoltam, ízlelgessük az idei hozzávalókat, hogy aztán tavaszra kisüssünk végre valami finomat. Hangsúlyozottan tavaszról beszélek, mert ősszel tök jól szórakozunk, de ha a szezon második felére meghal a fél kezdőcsapat, nem érünk el semmit. A Bányász ellen nem sokat forgatta a Mister a csapatot, ami őszintén szólva aggasztó. Tartsunk tűzben mindenkit, hogy tavaszra a lehető legerősebben vethessük bele magunkat a sűrűjébe, még ha ez esetleg 1-2 váratlan vereséget is jelent a szezon első felében. Használjuk már azt a keretet, azért van, nem? Vagy minek vette meg drága pézé Sanyi bácsi?

Hajrá Szeged!

Képek 1 2 3 4