Mi folyik ott Gyöngyösön?

Avagy a "kis csapat" az álmok útján

Általában a Pick Szegedről szoktam blogot írni, de nálunk semmi különös nem történik, felkészül a csapat.

A gyöngyösi barátaim azonban lázban égnek - bár ez a jelenlegi Covid helyzetben nem valami jó megfogalmazás. Szóval a gyöngyösi kézilabda fennállásának legnagyobb megmérettetésére készül: kilép a nemzetközi porondra. Kezdjük viszont kicsit korábban, ismerjük meg a farkasoknak becézett alakulat történetét egy picit.

Gyöngyösön is imádják a kézilabdát. Kijelenthetjük, hogy ez a környék igazi sportja. Megvan a rivalizálás a szomszéd Mezőkövesddel vagy az új hullámban jött Egerrel. Minden, ami a nagyoknál, az itt is működik.

A Gyöngyösi Főiskola Kézilabda Klub néven szereplő csapat 2009-ben csődbe jutott, akkor nagyon úgy tűnt, hogy megszűnik a felnőtt kézilabda a városban. A szurkolók érthető módon rendkívül csalódottak voltak, összefogtak hát, és Szanyi Tamás vezetésével a szurkolótábor elindított egy kezdeményezést a klub megmentésre. A szimpatizánsok a saját klubjukat ajánlották fel, hogy a gárda el tudjon indulni a következő kiírásban. Persze ehhez kellett a Pécs visszalépése is, de a gyöngyösi farkas felkelt a földről, megrázta magát és újra harcba indult. Az összefogás az önkormányzat és a szponzorok segítségével sikeres lett és komoly építkezés kezdődött a Mátra alján.

Néhány éve a már anyagilag stabil csapat Konkoly Csaba irányításával egyre jobb eredményeket ér el a hazai pontvadászatban. Az elmúlt évi felfüggesztett bajnokságban a bronzért küzdött a csapat, de az MKSZ döntés értelmében törölték az eredményeket. A Gyöngyös a Csurgó visszalépésének köszönhetően mégis nevezhetett az EURO LIGA selejtezőire.

El is érkeztünk a jelenhez: a hétvégén díszbe öltözik a „kisváros” és igazi kézilabda ünnep kezdődik. A CSAPAT történelmi tettre készül: le fogja játszani az első, majd másnap a második nemzetközi mérkőzését is. Történelmi pillanat résztvevői azok a szurkolók, akik megmentették a klubot, és azok a játékosok, akik olyan szerencsések, hogy itt játszhatnak. A Gyöngyös magyar játékosokra épít, és nem utolsó sorban a saját utánpótlására. Remek hír a magyar játékosoknak, akik nemzetközi terhelést kapnak, hogy most akár meg is válthatják a jegyüket a magyar válogatottba.

Persze van néhány külföldi is a csapatban, mint a szlovák irányító Lubomir Duris vagy a bosnyák Mirko Herceg, a szerb Mitar Markez. Jónak tűnik a szerkezet, igen hajtós kis gárda, akik nem félnek senkitől. Tavaly a Pick ellen vezetett félidőben a csapat Szegeden. Persze utána a nagyobb tudás kiütközött, de a lelkes Gyöngyös Pastor mester elismerését is kivívta.

Az ellenfél az Észak-Macedón R.K.Butel-Skopje, mely a főváros harmadik számú csapata. Leszögezhetjük, hogy a kézilabda hazájából jön egy hasonlóan fiatal és lelkes ellenfél.

Az esélyekről sokat nem tudhatunk, hiszen egyik csapat sincs nagyon a kézilabda világtérképén, én viszont bízom benne, hogy a Gyöngyös felkerül rá ebben a szezonban.

Óriási előny, hogy a saját szurkolói előtt játszhatja mindkét meccsét a Gyöngyös. Ezzel olyan támogatást kap a hazai gárda, amely eredményeképp ha kell, a szurkeszek befújják a labdát a kapuba, még maszkban is.

Jelenleg a Gyöngyös az egyetlen csapat, amely tétmeccset játszik, megérdemlik hát az országos figyelmet.

A kézilabda összehoz, nem pedig szétválaszt: győri, veszprémi és szegedi szurkolók is lesznek a lelátón, ők is támogatják a farkasokat. Az én helyem is ott lenne, de sajna egyéb elfoglaltság miatt nem mehetek. Viszont nagyon szurkolok a csapatnak, fel is veszem a hétvégén a gyöngyösi szurkolói mezem. Kicsit irigykedem, Gyöngyösön valami olyat érzek, amit régen Szegeden, amikor mindenki összefogott egy cél érdekében.

A sárga-fekete színbe öltözött lelátó együtt lélegzik és minden erővel buzdítja majd a kedvenceket , akik ott a pályán életük mérkőzését vívják. A Gyöngyös elindult álmai útján, megteszi az első lépéseket, mit lépéseket! Rohanás lesz ez a javából, hiszen ez a csikócsapat játékának szerves része!

Remek kézis élmény pénteken és szombaton a helyszínen, a vendéglátó ipari létesítményekben, valamit a TV előtt.

A képeket a klub honlapjáról és "Ippi " oldaláról nyúltam. Jó szurkolást Cimbora!

Csak a Gyöngyös!

Hajrá Gyengyes! (Már aki érti :) )