Üdvözöljük Szegeden!

Szeged, Csongrád megye központja, lakossága 175 ezer fő. Az Alsó-Tisza vidékhez tartozó Dél- Tisza-völgy tájegységben helyezkedik el. A Tisza két partján terül el a fővárosunktól délkeletre. Szeged központnak mondhatni a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a tudomány ágában egyaránt. Megyeszékely lett 1961-ben és 1970-es években növekedett a város, mivel több környező települést is hozzácsatoltak. Több ismert magyar ember számára nyújtott otthon ez a város: Móra Ferenc, Babits Mihály, József Attila és Tömörkény István. Az idegenforgalma is jelentős, mivel nevezetességei és látnivalói vonzzák az utazókat. Számos hotel, panzió és szálláshely áll rendelkezésére a pihenni vágyóknak.

Egyetemi városaink közül Szeged az egyik legjelentősebb. 1921-ben a Kolozsvári Egyetem a trianoni szerződés megkötése után költözött Szegedre. Majd ezután 1951-ben kettévált és két egyetem lett belőle, a József Attila Tudományegyetem illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem. Majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola is létrejött később. Így ez a három felsőoktatási intézmény kiegészült a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Főiskolával. 2000-től pedig tovább működik, mint Szegedi Tudományegyetem.

Szeged történelmi nevezetességei közül a szegedi vár romjai a legfontosabb. Az 1950-es években restaurálták. Látnivalókat tekintve meg kell még említeni a Dóm teret, illetve a teret körülvevő épületek:

  • Szent Demeter-torony: 12-13. századi templom maradványa
  • Fogadalmi-templom: neoromán, Schulek Frigyes, Foerk Ernő, 1913-1930
  • Püspöki palota és az egyetemi épületek együttese: eklektikus, Rerrich Béla, 1920-1940
  • A Dóm tér említésénél feltétlenül szólni kell az 1933-tól évente itt megrendezésre kerülő szegedi szabadtéri játékok programsorozatról

Szeged nem csak a Dómjáról, de a fesztiváljairól is méltán híres város. A városban egész évben számos gasztronómiai illetve kulturális fesztivál várja az ide érkezőket. Dél-Alföld regionális központja, Magyarország negyedik legnagyobb városa. Nevezetességei közül még kiemelkedőek a Széchenyi tér, a Fogadalmi templom és a Dömötör-torony, a Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Nemzeti Színház. Híres a Dorozsmai szélmalom, a Zsinagóga, a Virág cukrászda, az Egyetemi Füvészkert, a Szegedi Csillagvizsgáló, a Szegedi Vadaspark, a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum. Akár kultúra érdekel minket, akár a történelem vagy éppen különböző kikapcsolódási lehetőség, itt egy helyen mindent megtalálunk.