Mérvadó meccsek és az amatőrség – 1. felvonás

Egyértelműen a hét híre számomra, hogy újabb VENDÉGPOSZT érkezett, ismét Dimwitch lepett meg egy poszttal, ahogy átfutottam, egy őszi maradék-meccses LA-t dobott össze a kék saroknak, éljen, éljen! Buzdítsátok ti is rendszeresen, nehogy abbahagyja!


Túl a csoportkör felén, elindulva a lényegi része felé, a Szeged két jelentős BL mérkőzéssel zárja az őszi menetelést, előbb az Aalborg vendégeként idegenben, majd Kiel ellen itthon az új Pick Arénában.

Először Aalborgba utazunk, ahol az előző fordulóban izgalmas meccsen kapott ki a Kiel. A tavalyi ezüstérmes eddig mind a négy hazai meccsét hozta, és hazai pályán impozáns 35 gólos dobott gól átlaggal állnak. Azonban, ha eddig nem tudtak 30 gólt vagy többet szerezni, az idei BL kiírásban eddig mindig kikaptak (Szkopjéban 30-28-ra, Szegeden és Kielben pedig 31-28-ra). Lehet, hogy ismét a 28 lesz a bűvös megengedett gólszám, ami győzelemhez segíthet minket? A Jicháék ellen vívott két utolsó BL meccsükön sérülések miatt több hiányzója is volt a dánoknak, bizonyára ellenünk már többen visszatérhetnek. A hétvégén a GOG csapatával játszottak rangadót a bajnokságban hazai pályán, sokáig vezettek, de az utolsó másodpercekben mégis az Aalborgnak kellett pontot mentenie, így frusztráló döntetlent követően szeretnének majd revánsot venni rajtunk, és küzdelemben maradni a csoport első két helyéért. Érdekes Aron Palmarsson helyzete, aki egyelőre talán nem hozza azt a formát a BL-ben, amit előzetesen várnának tőle. Az izlandi eddig 14 gólt szerzett a BL-ben, ellenünk 2/9-et lőtt, Kielben 2/7-tel zárt, a legutóbbi hazai meccseiken pedig sérülés miatt nem vett részt, így az ő játéka kérdéses lehet, reméljük, nem ellenünk fog megtáltosodni.

Magunkra rátérve: égetően fontos lenne a holnapi két pont számunkra is. Ezzel ugyanis vissza lehetne szerezni azokat az Elverum ellen elhullajtott pontokat, amikből már egyet visszahoztunk hősiesen Kielben. Kiemelendő a csapatunknak ez a tartása, hogy vert helyzetben sincs tele a gatya, nem omlunk össze, hanem az utolsó percekben is visszatudunk jönni, ahogy tettük azt Montpellierben, Kielben és Veszprémben is. Ha sikerülne nyerni, meg lehetne lépni az Aalborgtól 4 ponttal, és úgy fordulnánk rá a Kiel elleni hazai meccsre, hogy ha ott nyerünk, akkor szinte garantált a csoport első két helye, sőt... De ennyire ne szaladjunk előre, és ne számolgassunk, hanem nézzük, mi lehet döntő fontosságú ezen a meccsen, hogyan tudjuk a magunk javára fordítani a találkozót. Szerintem mindenki sejti, valószínűsíti, hogy ez egy futós meccs lesz, és ami ilyenkor nagyon fontos, az a visszarendeződés.

Nyilván a dánok kielemezték a Vardar elleni hazai meccsünket, ahol, bár voltak szép visszafutásaink is, de ez nem volt mindig zökkenőmentes a cseréink miatt, amit Vujovicsék szépen kihasználtak. Emellett a csapat forgatását az Aalborg ellen nem lehet 8-9 játékossal megnyerni, ahogy az múlthéten történt. Végre eléggé mélynek tűnik a Szeged kerete, minden egyes posztra van egy szinte teljesen azonos kvalitású játékos, akit használni is KELL a balszéltől beállóig. A kapuban Roli nagyon jól teljesít az utóbbi meccseken, reméljük, tartani fogja a jó formáját. Bánhidi megjátszása szintén jól szokott működni az északi csapatok ellen, ami vagy gól, vagy hetes – adott esetben kétperccel spékelve, és ez teret adhat átlövőinknek. Garciandía és Tönnesen megtalálta a helyét, a legutóbbi meccsek alapján pedig úgy tűnik, Bodó is kezdi kihúzni magát a saját hajánál fogva abból a völgyből, amibe került. Összességében a mostani Szeged képes arra, hogy bárhol nyerjen, de legalább pontot szerezzen. Jó formában érkezünk, a srácok olyan magabiztossággal futhatnak ki Dániában a pályára, amivel bizonyíthatják, hogy igenis itt a két pontot nekünk kell megszerezni, igenis mi vagyunk a jobb csapat. Fejezzük be a munkát, amit elkezdtünk az Újszegedi Sportcsarnokban és mutassuk meg Európának, hogy igenis nekünk ott van a helyünk Európa elitjében!

Sajnos nem tudunk e bejegyzés sorai között nem megemlékezni a Pick Szeged vezetőségének amatőrizmusáról. A bérletesek számára 2021. november 29-én kezdődött a jegyárusítás a Pick Aréna megnyitójára és a Kiel elleni hazai mérkőzésre. A hűséges, bérletes szurkolók számára a hétfői és a keddi nap volt kijelölve, ahol csak SZEMÉLYESEN tudtak belépőt vásárolni. A jegyárusítás délelőtt 10 órakor kezdődött volna, de először a nyomtató nem működött, az emberek több órán át várakoztak, ebből sokan kint a hidegben a csarnok előtt, míg a Sportcsarnok előterében, kis helyen sok ember összezárva (covid?) várt türelmesen. Eleve nonszensz, hogy 2021-ben nem lehetett volna elektronikusan megoldani a jegyvásárlást. A klubnak rengeteg ideje lett volna erre felkészülni, nem sikerült. Voltak, akik délelőtt 9 óra után picivel érkeztek, és 15 órakor távoztak…

De ami még bosszantóbb volt, hogy a 8300 fős Arénában szurkolói becslések alapján közel 3000 jegy már az első (fizető) vásárló előtt foglalt volt, amiről SEMMILYEN kommunikációt nem kaptunk a klub felől. Nincs azzal semmi probléma, hogy a szponzorok, a kivitelezők, a meghívottak belépőt kapnak egy ilyen eseményre, ez máshol is így zajlik. A gond (ismét) a kommunikáció hiányával van. Ha tájékoztatták volna a drukkereket, hogy egyes szektorokba csak korlátozott számban vannak belépők, megértőbb lett volna a közönség, de így, hogy valaki 20-30 évnyi szurkolás után ott szembesül azzal, hogy adott esetben a legfelső karéj hátsó sorába kaphat csak helyet, elég szomorú. Félő, hogy sok hűséges rajongó marad így le a csarnok megnyitójáról, kár hogy ez beárnyékolja majd az ünnepet. Csapatunk és új csarnokunk immár világszínvonalú, jó lenne, ha a klub is felnőne erre a szintre, és szurkolóit jobban megbecsülné.

Hajrá Szeged! Csak Előre!

Képek: Pick Szeged FB, szurkolói csoportok