System update

Az utóbbi hetek a mélyrepülése a szurkolókat igen csalódottá tette. Egyébként nem az eredményekkel volt a probléma (a hasonló képességű csapatok ellen korábban is veszített a Pick Szeged mérkőzéseket), sokkal inkább a meccsek képe verte ki a biztosítékot. Vagyis az, hogy az elmúlt két BL-fordulóban és a Veszprém elleni rangadón alárendelt szerepet játszottunk, ezt pedig nem szoktuk meg. Ezért is nem mehetek el szó nélkül a történések mellett. Megszólalt az ügyben a klub vezetése, valamint Pastor is. Megtudtuk, hogy egyrészt nincs edzőkérdés. Ezzel maximálisan egyet lehet érteni. Év közben néhány rosszabb eredmény miatt még nem kell meneszteni a főnököt. Másrészt a sikertelenségekért a játékosok tehetők felelőssé, ugyanis túl sok az egyénieskedés, nem a szisztéma szerint játszik a játékosok egy része - ezáltal nem működik az egész. Nos, gondolom, hogy Pastor, mint edző a Pastorral, mint szakmai igazgatóval való elemzések során jutott erre a mind szakmailag, mind emberileg megalapozott következtetésre. Egyébként ezzel nem lehet vitatkozni, nyilván ő van ott az edzéseken, ő látja, mit kap vissza a megbeszéltekről a mérkőzéseken. A szakmai igazgatónak érdemes lenne azonban azt is megvizsgálni, hogy történt-e hiba a mérkőzésekre való pszichés felkészüléskor, vagy hogy egyes játékosok formahanyatlásának mi lehet az oka. Ugyanakkor a vezetőedző is kereshetné a rendszerében az esetleges problémát, pl. vajon minden játékos a maximális tudásszintjén játszik? Illetve a szélsőjáték hiányát is érdemes lenne vizsgálni - de erre még visszatérünk.

Mindenesetre egy biztos: a vezetők szerinti hullámvölgyből (szerintem inkább bizalmi válságból), csakis együtt jöhet ki a csapat és edzője. Nincs is erre jobb alkalom, mint a Barcelona elleni meccs.

A vasárnapi ellenfelünk igazi nagyágyú, ugyanakkor korántsem verhetetlen. A Barcelona komoly - és ami lényeges - szisztematikus fiatalításba kezdett az elmúl években, úgy hogy mindeközben nem sokat veszítettek a versenyképességükből. Velük mindig számolni kell a BL-hajrában. Igen, a Barca igazodik a klub jelmondatához: „Més que un club” (több mint egy klub). Igen, itt minden terv szerint történik, aminek a végrehajtásában a klub korábbi legendái is segédkeznek.

A Barca védelme mindig kegyetlen erős volt. Viran Morros irányítja a falat Sorhaindoval. A hírek szerint ez Morros utolsó éve a Barcában, Raul Gonzalez Párizsba költözteti. A pályára lépő játékosok közül mindenki védekezik, egyedül Raúl Enterrióst kíméli általában Xavi Pascual, de miután megjött Pálmarsson, így jobban osztható a feladat támadásban. Mögöttük Pérez de Vargas, aki méltó utódja a Barca kapuslegendáinak (Barrufet, Saric, Sterbik…). Azon kívül, hogy védéseivel az őrületbe kergeti az ellenfelet, kb. egy hónapja a La Rioja elleni idegenbeli meccsen 5, azaz öt gólt dobott üres kapuba, ez mindenesetre elég komoly teljesítmény.

Támadásban a fiatal titánok viszik a gránátvörös-kék alakulatot. Bal oldalt a tunéziai Jallouz, jobbon a francia Mem. A Lazarov helyére igazolt Dolenec és Lasse Andersson is sérült, így a két lövőn, valamint a Pastorral 3 évet lehúzott Raúl Enterrioson és jó ismerősünkön, Pálmarssonon a sor a gólok tekintetében. A Barcában mindig remek beállók voltak, most sem középszerű pajtások bontják a falat a vonalon: a lengyel óriás, Syprzak (2,07 m) illetve a jó öreg Sorhaindo. Amíg meg nem érkezik jövőre Fabregas, addig leigazolták a portugál Alexis Borgast is.

Elég komplex csapat a Barca, de a sok fiatal, illetve sérült miatt kissé hullámzó. Simán kaptak ki Skopjéban, és a két Löwen elleni döntetlenből is be kellet volna húzni egyet.

Update

Szóval szerintem a rendszert frissíteni kellene Szegeden, mert valami megtört az elmúlt meccseken.

A védelmünket össze kell kapni. Sokkal agresszívebb és gyorsabb reagálás kell a védekezésben. Nem tudom, hogy van-e valami főzet Hókuszpók boszorkánykonyhájában, de a védelemben Obelixre, a támadásban Asterixre van szükség! Valahogy meg kell állítani a tűzerőt és a hegyomlást. Raúl Enterriost nyilván jól ismeri Pastor, ő szervezi a Barca fiataljait, valamit ki kell találni ellene. Pálmarsson pedig bónuszként érkezett, már csak miatta is növekedett a bakonyi szurkolóink száma erre a meccsre.

Támadásban eddig elég impotensek voltunk. Pastornak nyitni kellene a szélsőjáték felé. Az utóbbi BL rangadókat figyelve, igen felértékelődött a szerepük. A benti birkózások helyett sokan teszik ki a villámléptű biztos kezű játékosoknak a zsugát, ahol pedig ilyen szélsők játsszák a balonmanot, komoly előnnyel bírnak. Az ellenfélnél mindkét oldalon van ilyen. Nálunk is, de velük ellentétben ők ritkán kapnak labdát. Egyébként sem sokat hibázhatunk támadásban, mert Tomás és Rivera is megy, mint a távirat.

Bízom benne, hogy Pastor összeborzolta a szemöldökét és bebizonyítja, nem lehet leírni, mint edzőt és képes a saját rendszerét updatelni.

A mesternek egy Barcelona meccs annyit jelent, mint nekünk a Veszprém elleni. A Valladolid bármilyen erővel is rendelkezett anno, ritkán tudta elkapni őket, max. egy-egy meccsen, a végelszámolásnál pedig mindig a katalánok nyertek. A Barca kispadján sem ült soha, pedig kétségtelen tény, hogy ez a szakma egyik csúcsa. Neki tehát mindennél többet ér legyőzni a katalán sztárgárdát. Erre az elszántságra lesz szükség a csapat részéről is. A szurkolók a harcot, alázatot akarják látni a csapaton, mindenkinek éreznie kell: a becsületünk a tét. Ha mindenki tudása maximumát adja, bármire képesek vagyunk,vagy akármire, meg mindenre.

A szurkolók gyorsan megbocsátanak, de csakis az őszinte beszéd és maximális küzdelem lehet a gyógyír a sebekre. Ha létezik szegedi szív és szellemiség, azt most kell látnunk!

Hajrá Pick Szeged!