Az Éhezők Viadala!

Küzdelem életre-halálra – szokásos történet, erről szól dióhéjban a film, meg a média hatalmáról, valamint a jó is mindig győz persze. Ja és cirkusz kell a népnek, az ősi taktika a bajok elfedésére. És már meg is érkeztünk a valóságba: a debreceni arénában egymásnak feszül a két ősi rivális. Van egy kupa, amiért megy ez az egész hajcihő. Elugrunk hát érte, pont ráérünk Debrecen rendben van, pulykakakas, virágkarnevál," kibaszott" Tankcsapda na meg a nagyerdőben a Loki. Ugyanakkor kicsit viccesnek tűnik a cím, miután sejtjük, hogy a két klub játékosainak van mit a tejbe aprítaniuk. Nem véletlen, hogy izlanditól, bosnyákig számtalan légiós keresi a mindennapi betevőt a két klub színeiben. Persze halljuk a híreket, hogy „minimálbérre” lesznek kárhoztatva a bakonyiak, ha valami gikszer történik velük vasárnap. Már látom is a lelki szemeim előtt, amikor Sulic keresi az aprót a közértben a parizerre. J

A csalódások szezonjában valaki még mélyebbre kerül, míg a másik csapat menti a bőrét. Mert a győztes mindent visz. Szegeden a szurkolótábor rendesen ki van éhezve a sikerre, nagyon vágyunk már egy újabb hazai trófeára. A 10 szűk esztendő véget ér, ez már minden vallásban nagyböjtnek számít. Csatába indulnak hát a helyi erők: ki a lelátóra, ki pedig a pályára. A lelátón szegedi fölény várható, ami köszönhető a szponzorációs jegyeknek (Danke, Adidas) és a hitnek, hogy meg lehet a kupa. A szegedi szurkolók komoly erődemonstrációra készülnek a cívisvárosban: minimum ezren hajszoljuk a betyársereget. A pályán lévők persze ebből is meríthetnek, de elemezzük kicsit, hogy mi is várható azon kívül, ami mindig: a szenvedély beköltözik a Főnixbe.

Az év meccse

Miután a két csapat elbukta a saját nyolcad döntőjét a BL-ben, hirtelen a szezon legfontosabb meccsévé vált a Magyar Kupa, az első trófea az évben. Pastor régen vágyik már egy Veszprém ellen szerzett aranyra, a részsikerek mestere még eddig semmit sem nyert idehaza. Viszont megtört a jég: nyertünk a „zarénában”. Pastor-Vranjes: 1-1. Öt éve dolgozik a Tisza partján, eljött az idő. Vranjes pedig messiásból hirtelen céltáblává vált a dombon túl. Most derült csak ki számára, hogy Veszprémben a kispad teljesen más anyagból készült, mint a Bundesligában. Persze ezzel én most nem foglalkozom, gondolom, megteszi ezt Csilics kollegina, ha akarja persze.

Betonozzuk ki a falat!

Szegeden nyugodtság van, de ősszel azért a szegedi tábor is melegebb éghajlatot tanácsolt a csapat egy részének és néhányan az edzőjének is. Pastor úrrá lett a bajokon, de igazán a serleg stabilizálná a helyzetét. Kell a cement a kavicshoz. Apropó beton: a védekezésben nyerhető meg ez a párharc, mégpedig a szokásosnál hatékonyabb, keményebb védekezéssel és az ehhez párosuló kapusteljesítménnyel, könnyű gólokkal. Az éhség kulcsszereplő lesz ez ügyben. A védekezés nagy részben motiváció kérdése. Na, itt érzek egy kis űrt a kékek eddigi produkciójában. Pastor legfontosabb feladata a csapat motivációs szintjének feltolása lesz a komfortzóna fölé. Most kevés lesz a „tesszük a dolgunkat a legjobb tudásunk szerint”attitűd. Vasárnap, barátom, oda kell tenni magatokat, mégpedig mintha a viadal valóban az életről szólna. Ebben az évben ritkán éreztem egyes játékosokon, hogy nagyon bosszantaná őket, ha nem sikerül valami. Gaber visszatér, beljebb vagyunk egy gladiátorral és még talán néhány percet Bence is pihenhet támadásban. A szlovén megoldja a krónikus védő problémánkat. Ő lehet a plusz, mert képes irányítani is a falat. Jó lenne Källmant nem kifingatni idő előtt, Petrus és Csiró ingerküszöbén is tekerni kell egyet-kettőt felfelé a siker érdekében. Barcelona még messze van. A kapuban inkább Segoban van benne a bravúr, de legalább is a fontos labdák védése. Ebben a szezonban eddig egy meccsen sem védekezett hiba nélkül a Pick, úgyhogy éppen időszerű hozni egy tökéleteset. Ha lelátóra pillantanak, a védők ott találnak erőt a szolgálathoz, nem is keveset. Az „ezrek” ha tehetnék, szétkapnák a pirosakat, mint piranja a vízbeesett őzikét.

Ötlet vagy tökéletesség?

Támadásban az alapjátékát eddig 40-45 percig tudta sikeresen játszani a kék gárda, ez pedig nem elég a világelit ellen. Ekkor fárad el Skube, ekkor fogy el a koncentráció. Tehát akár tetszik, akár nem, valakinek hozzá kell szagolnia a meccshez a szokásos szereplőkön kívül. Persze volt idő tökéletesíteni a gépezetet, nyilván erről szólt minden az elmúlt héten, de ha nem, akkor leginkább a két orosz segíthet. Gorbok esetében komoly adósságrendezés kényszere merül fel. Örülök, hogy kedvesen mosolyogva jól érzi magát a napfény városában, de jobban feldobna, ha visszatérne Harbok, az eredeti, aki meghatározó tud lenni egy ilyen szintű meccsen. Nyerő ember kell! Pastor úgy tűnik, nem hisz Zsitnyikovban, mert a srác továbbra is inkább kreatív, mint tervszerű. Ha a terv nem működik vagy elfogy az erő, pontosabban inkább a tiszta agy, akkor baromira nincs másik terv. Tehát nem marad más, mint a kreatív csávó. Zsitnyikov csakúgy, mint a túloldalon Nenadics, hozzá tudja a pluszt a saját csapatához. Dima kevésbé öncélú, mint a szerb, és nem is feltétlenül oltja ki Skube játékát, akár ketten is pályán lehetnek egyszerre. A Plockban korábban láttuk, hogy benne van spiritusz, új lendületet adhat a lövőknek is. Zsolti vele újra szárnyra kaphatna, ha éppen Skube mellett nem teszi meg. Dimáról elhiszik, hogy kapura lő, ezzel jelentősen megnő a variációk száma a befejezést illetően. Persze ez egy fikció, ennél sokkal valószínűbb, hogy a mester a tökéletes tervszerű csapatjátékkal nyerné meg a derbit.

Hát legyen: játsszunk tökéletesen, üsse kö. Ezzel együtt egy olyan Pick Szegedet szeretnék látni 60 percig, aki úgy küzd, mintha az utolsó meccse lenne ebben az életben. Ebben az esetben meg lehet fogni az önbizalomban megtépázott ellenfelet. Ugyanis az nem kérdés, hogy a Veszprém inkább leszálló, míg a Pick felszálló ágban találkozik egymással. Ott az Arénában ez persze nem számít, de a megfelelő hozzáállás és hit igen. Csak a profizmussal egyik csapat sem tud nyerni egy ilyen hangulatú meccset. Mindkét csapat játékosai valami olyan hasonló borzongásért kezdtek el sportolni egykor, amit ezek a küzdelmek okoznak. Persze ezt a nagy jólétben már lehet, hogy elfelejtették. Nem jár ez a hangulat és szeretet, ez csakis adható! Meg kell harcolni érte! Csakis a szenvedélyes küzdelemmel lehet fizetni a lelátó népének. Megfelelő éhség nélkül nincs győzelem. Jobban kell, hogy akarjuk ezt a kupát! Az ezer fejű cézár valóban teljes létszámban megjelenik és eldöntötte vasárnap éjjel ünnep lesz a Széchenyi téren!

Akárhogy is lesz.

Hajrá kékek! Nem baj, ha nyerünk!

Szurkolói közlemény a szegedi oldalra: Aki nem szeretne, állva szurkolni a csapatnak, kéretik elkerülni a B03 és a B13 szektort. Szeretünk téged is, de ülj le, van hely máshol ahol a hozzád hasonló „békésebb” szurkolók foglalnak helyet. Ne nézd a jegyed hová szól, keress egyet a szegedi szektorban!