Az árnyékon túl

Az elmúlt években sokat hallottuk, hogy milyen jó ez a Pick Szeged, de valahogy nem sikerült átlépnie a csapatnak a saját árnyékát. A 2018-as szezon végén a sormintának megfelelően 11 év után, egy komoly hullámvasutazást követően megtört a jég, de erre még visszatérünk.

A bajnoki cím mámoros ünneplése közben a szegedi dóm árnyékában már tudtuk, hogy a Bajnok Csapat jelentős erősítéseket hajt végre a következő szezonra. A keret ismét komoly vérfrissítésen ment keresztül, de ez a vérátömlesztés az erőt hozta a keretbe. A kapuba a megbízható, de bravúroktól mentes Sierra helyett a Veszprém jobbik kapusa, Alilovics érkezett, aki, ha megtalálja a motivációját, akkor a világ legjobbjai közé tartozik. Jött két fiatal: Heningman, a kőkemény védő, aki támadásban sem ügyetlen, valamint a Füred és a cseh válogatott ásza, Kaspárek. Érkezett két rutinos spanyol a Vardarból: Canellas és Maqueda, ők hozzák várt rutint és stabilitást. Ekkor robbant a Bomba(c): Deki visszatér! Lesz újra varázslat a pályán és mosoly a nézőtéren. Ennek oltárán a klub beáldozta a lelkes és igazi végrehajtó Skubét, de valljuk meg, ez az „áldozat” logikus lépés volt.

Nézzünk kicsit vissza az elmúlt szezonra. A Pick igen kétarcú csapat volt a szezonban, de leginkább a játékunk volt kiismerhető. Télre mélypontra került a gárda, főleg morálisan. Ezért az egyetlen lehetséges verziót választotta a vezetés: Pastorra bízta a rendrakást. A mester elzavarta Bunticsot, Gorbokot pedig parkoló pályára állította. Ez döntőnek bizonyult a bajnoki cím szempontjából, mert a lehetőséget és a bizalmat megkapó Bodó Ricsi egyre nagyobb önbizalommal és hatékonysággal játszott. A Pick egyenesbe jött, de a hibák megmaradtak. Komoly csapat ellen 40-45 percig tudta az alapjátékot nyomni a csapat, ekkor a kulcsjátékosok (Skube, Bánhidi, Bodó, Källman) elfáradtak és nagyjából ekkor eldőlt, hogy nyertünk vagy nem. Újítani és változtatni sem tudtunk. Ha elég volt az előny, akkor nyertünk, ha nem, buktuk a meccset. Így el is buktuk a Magyar Kupát és a Kiel elleni BL nyolcaddöntőt is.

Megérkeztünk a bajnoki döntőhöz. A két meccs alapján a legjobbját hozta a csapat. A hazai négygólos előnyből megtartott egyet a 120. perc végére - pezsgő és arany végre! Ha jobban belenézünk, akkor a Pick összesítésben 10(!) góllal is vezetett az Arénában, mégis leginkább két egyéni teljesítménynek volt köszönhető, hogy behúztuk a bajnoki címet. Ugyanúgy elfogytunk a végére, mint rendesen a szezonban, de Ricsi önbizalma, szíve és karja is helyén volt a kritikus helyzetekben: magára vállalta a lövéseket, amikor már nem működött semmi és ez bejött. Az alapszakasz meccsen és a döntőben is kivégezte a Veszprémet. A Buntics helyére érkező Srsen nem volt rest visszafutni az utolsó támadásnál és kizökkenteni a nem túl virtuóz Blagotinseket, így ünnepelhettünk a Dóm téren!

Nagyságrendi ugrást hajthat végre a Pick ebben a szezonban. A keret erősségét tekintve TOP csapattá váltunk, aki esélyes Kölnre! A tavalyi hibákat látva ez a keret hozzáteheti a minőségi játékhoz a hiányzó 20 percet. A védekezésünk sokat javult. Jonast nem kell kifingatni, mert más nem tudja irányítani a védelmet. Mindkét érkező spanyol jól tudja ebben is helyettesíteni. A krónikus kettes védő gond is megoldódott. Akár csere nélkül tudjuk nyomni a támadást és védekezést. Sokak szerint hiányzik Petrus. Mint jó fej srác talán, igaz, hogy a világ egyik legjobb labdaszerzője, de elöl a játékban komoly, hátul, helyezkedésben pedig jelentős hiányosságai vannak. A jelenlegi védelem, ha összeáll, Mirkóval bárkit képes 25 gólon tartani. Jobb átlövőben szenvedtünk az elmúlt szezonban. Maqueda és Kaspárek érkezésével jelentős a lövő erő azon a poszton. Zsolti pedig új erőre kaphat Deki mellett, két éve együtt szárnyaltak. Na akkor eljutottunk a legsarkalatosabb pontig, az irányító kérdéshez. Deki egy virtuóz, ezzel kiszámíthatatlan játékmester, igazi irányító, aki maga is megoldja, de bárkit helyzetbe hoz. Ezzel meg is oldottuk a problémát: ha nem működik az alap játékunk és kell egy ötlet, akkor Bombac tele lesz ötlettel, csak győzzük követni meg a többiek is persze. Nyilván Pastort időnként a hideg rázza ettől, de remek edző, ezért jól tudja, hogy hagynia kell szárnyalni a szlovént, akinek viszont tanulnia kell a kielcei évekből és sokkal többet kell tennie a többiek helyzetbehozásánál.

Nos, pont ezért a mester már nem kockáztat többet és Canellas lesz a másik irányító, akivel visszatér a kiszámíthatóság és ezzel együtt a megbízhatóság is. Ha az arányokat jól érzi a mester, ez működni fog. A spanyol nem fog elszórni labdákat felelőtlenül, de sebességben kissé lelassulunk majd. Eddig jó húzásnak bizonyul Zsitnyikov bal lövőben. A Dima, Deki, Maqueda belső hármas Bánhidivel a felkészülési meccseken nagyon működött. Néha Zsitnyikov is volt középen, ekkor sem estünk vissza az tuti.

Pastornak utoljára 2005-ben volt hasonló erősségű keret a keze alatt, azzal világbajnok lett. Most meg van rá az esélye, hogy a klubkézilabda csúcsára érjen. Ehhez szükséges kicsit változnia, változtatnia, márpedig abban nem túl erős. Minden játékost megfelelően kell rotálnia, hogy megmaradjon a harci tűz és a bizalmat is érezze a fickó. A felkészülés alatt, amihez a bajnokikat is sorolom, ezzel nem volt gond,és nem is lesz. De korábban is csak a tétmeccseken jött ki belőle az, hogy „az játszik, akiben bízom és azt játssza, amit mondok”.

A kölni dóm árnyéka nem tűnik távolinak. Ebben a szezonban kevés a favorit. A korábbi esélyesek közül a PSG a legerősebb kerettel nyomja, de új játékrendszert hoz Raúl González, ezt még nekik is szokniuk kell. Tavaszra készen lesznek, de addig...? Kielcében nem vidám a hangulat, mert Bombac lelépett, Wolf szerződését visszamondták, Cindricet vinni akarja a PSG. A Vardar árnyéka önmagának, a németek pedig tavaszra elfogyhatnak, mint rendesen. A Veszprémet majd elemezzük a bajnokik előtt, a Barcával és a maradék két franciával pedig fel kell tudnunk venni a versenyt.

De ne szaladjunk előre, nézzük meg, hogy a BL „B” csoportjában hol a helyünk.

PSG

A csoport favoritja, de Raúlnak időre lesz szüksége, mire teljesen működésbe hozza az elit alakulatot. Ha összeállnak, nincs gyenge pontjuk, de ősszel még botladozhatnak. Viran Morros érkezése jelzi a stílusváltást, ez jobban fog feküdni a sztároknak és González rotálni is fogja a keretet.

Flensburg

Az ő bajnoki címük legalább akkora meglepetés volt, mint a miénk, ha nem nagyobb. Ott is kicserélődött a gárda. A dán vonal megmaradt, fiatalos lendülettel játszanak, jól kezdték a hazai bajnokságot. Rangadón verték a Kielt. Velük lehet a legnagyobb harcunk a második helyért. Ősszel még nagyon fognak menni, tavaszra a bundás kicsinálhatja őket.

Nantes

A tavalyi meglepetéscsapat nem sokat változott, de talán jobban figyelnek rájuk. Van miért visszavágnunk, de mi már nem vagyunk az a csapat, akiket meglephetnek. Hazai pályán erődemonstrációt kell tartanunk. A csapat erősségében van az erejük, de nincs igazi sztárjuk, aki megváltoztathat egy negatív időszakot. Ők is mennek az 1-3. helyért, velünk együtt.

Skjern

Nagyot dobtak tavaly a Veszprém kiverésével. Tipikus északi csapat: rohannak, ha kell, soha nem fáradnak el, jól védekeznek és tele vannak önbizalommal. A meccsek kezdetét nem ronthatjuk el és ellenük sem lenne elég a 40 perc. Ők lesznek a tisztán bent maradók.

Celje

Minden évben elfogynak, de mégsem. A szlovén utánpótlás ontja a tehetségeket, de most nehéz lesz megugorni a lécet. A kiesés ellen fognak küzdeni vélhetően a Zágrábbal és a Zaporizzsjával.

Zaporizzsja

Új csarnok ide vagy oda, rohadt messze van, ez az ő legnagyobb előnyük. Masszív csapat nagy testű védőkkel, akik ellen lehet szenvedni, ha nincsenek könnyű gólok. Pukhouskit ismerjük a Csurgóból, a világvándor erőssége az ukránoknak. A bent maradásért küzdenek majd várhatóan.

Zagreb

A nevében patinás klub mára kissé megkopott. Az öregek (Valcicok és Vori) visszavonultak, egyedül Zlatko Horvat képviseli a múltat. Amúgy meg eladnak mindenkit, akiért bejelentkezik valaki és fizet. Persze ide is jönnek a fiatalok és visszatért sokadszorra Cervar is. A Woody Allenre hajazó tréner biztosan jól motiválja a fiatalokat és nem lesz hiány színészkedésben és cirkuszban sem a pályán. Henigman például biztosan nincs a horvátok kávézási listáján, ugyanis két válogatott „barátságos” meccsen a komplett horvát lövő sort leütötte. Eszéken kezdünk ellenük, ahol gyakorlatilag hazai pályán fog játszani a Pick. Az első meccsen tisztáznunk kell az erőviszonyokat és üzenni a csoporttársaknak, hogy megyünk az 1-2. hely valamelyikéért. A jelenlegi Pick legalább 5-8 góllal jobb a mai Zágrábnál, de nyilván egy meccset nem elméletben kell megnyerni. Ismerősünk, Srsen is a csapat tagja, akinek nem felejtjük a veszprémi utolsó percet.

Komoly szegedi szurkolói csoportok indultak és fognak indulni Eszék felé. Van ,aki a tengerpart felől, van, aki Villány felől közelíti meg a sportcsarnokot. A kezdésre a hangulat garantált!

Hajrá Pick Szeged!

Találkozunk a lelátón Eszéken, és álmodunk egy sörről a Kölni Dóm árnyékában!