Ukrán Motor Szívatóval indul(t)

A Pick Szeged páholyból nézi a BL további küzdelmeit. Az a tény, hogy nézi, jelentős mértékben ki is ütközött vasárnap. Miután kiderült, hogy én fogom ezt a posztot abszolválni, szintén páholyba vonultam. Persze továbbra sem a VIP a terepem, hanem a „B” közép. Így a legendás veterán szurkolók közé álltam a hátsó sorba. A Pick Szeged a meccs előtt 4 db(!) 1 gólos győzelemmel büszkélkedhetett a BL csoportmeccsek során, az egyik éppen az ukrán bajnok elleni idegenbeli meccs volt. Igazán kettő kérdés foglalkoztatott a meccs előtt: elsősorban az, hogy a kényelmes helyzet kihat-e a játékosok hozzáállására, illetve az, hogy Pastor elkezd-e készülni az április-májusban bekövetkező őrületre. Azaz kissé felforgatott csapattal vág-e bele most a meccsbe, ahol nekünk tét nélkül, de komoly ellenfél ellen tesztelheti a játékosait.

Motor

Az ukrán autóipar a szovjet időkben egy Zaporozsec nevű autót adott a KGST államoknak. Ez a jármű nem szép, de legalább lassú volt, viszont bika erős, mert a szántáson is átment, csak éppen egy személyautónak nem ez a feladata. Nos, a köznyelv Záporjóskának nevezett autója beégett a nyolcvanas évek fiatalságának tudatába, ugyanis a sok szocialista a termék közül is a sor végén kullogott. Egy ügyes szerelőnek folyamatos munkát biztosított a verda.

A sporiba látogató Motor hasonló tulajdonságokkal rendelkezett. Nem igazán játsszák a kézilabdát, hanem inkább küzdenek, keményen védekeznek, és harcolnak a végsőkig, mint Tolbuhin marsall a vörös hadseregben. Jut eszembe: emlékszik valaki még arra, hogy a létezett Szegeden a Tolbuhin sugárút? J

Szóval a védelemben ott van az a Mateus Kus, aki még a Kielce színeiben törte el Gorbok orrát egy szegedi meccsen. Mit mondjak, nem lett szelídebb a fickó, rendesen aprított középen. A támadások sikeréért az ex-csurgói Pukhovsky és a litván Malasinkas a felelős, valamint erős beállós játékra számíthattunk Babicsevtől. A Pick tehát a páholyban ül, az ukrán bajnok viszont élet halál harcot vív a továbbjutásért - ennek szellemében kezdődött a meccs.

Pastor változtatott a szokásos kezdőn: Ricsi, Canellas, Sigi is kezdett Gaberral beállóban, Segóval a kapuban. A cél nyilván a max egy csere, ezáltal egy gyorsabb játék a meccs elején. Gyorsan kiderült, hogy a szegedi játékosok a védekezésben spóroltak leginkább. A kézi tankönyv szerint a védekezés elsősorban akarati tényezőkön múlik. Nem jöttek a megállító faultok, Maquédából konkrétan egész meccsen hülyét csinált Pukhovsky, a beálló ellen pedig nulla ellenszerünk volt. Ha pedig lehúzták a bal szélre, szinte biztos betalált Igor Soroka. Sem a védők, valamint a saját gyengélkedése miatt Sego sem találkozott a labdával. Ezzel a hozzáállással nem meglepő módon szinte végig vezettek az ukránok, akik lassították a játékot. Ami be is vált, mert a Pick partner volt a sétálásban. A rossz védekezésünket erőtlen és gyenge támadójáték egészítette ki. Canellas lassan és körülményesen irányított, Gaber megjátszhatatlan volt, Maki ólom lábakon lépdelt. Pastor meg is unta az egészet, mert jött Bence és Bombac, majd Dima. Sajnos gyakorlatilag semmi nem változott: továbbra is szinte minden Motor támadásból gól született, a „Záporjóska” ment előre, nem akart az istenért sem lefulladni. Bencével a hetesek és a gólok, Ricsivel a bombák is megérkeztek, Sostaric pedig veszettül robogott a jobb szélen. Bombac kissé gyorsított a játékunkon, bár még így is kb. hármas fokozatban vergődött a Pick. Ezzel együtt sikerült a 47. percben utolérni a Motort, utána fej-fej mellett mentünk tovább. Fáradtak az ukránok, Mirko is fogott néhány labdát, így egy őrült utolsó támadás indult az ukrán bajnok részéről, amikor a kapus lehozatalával támadott a Zaporozsec nagy gázzal. Szerencsére Mario lekapta Pukhovszky átadását, így a szokásoknak megfelelően egy góllal nyert a Pick.

Az egy gólos győzelmek óriási lelki erőről adnak bizonyosságot, ugyanis a csapat valahogy a végén mindig behúzza, felőrölve az ellenfeleit. Ez az erő sokat érhet a nagy meccseken, de van egy másik vetülete is a történetnek. Probléma, ha a csapat és mindenki más is elhiszi, hogy ez a győzelem abból adódik, hogy milyen jók vagyunk. A szurkolók már Kölnre készülnek, de ha a csapat is elhiszi, hogy alanyi jogon jönnek az egygólos meccsek, akkor könnyen pofára eshetünk. Megvallom, én örültem volna, ha a Motor elvisz egy pontot Újszegedről, mert szerintem pont ez a pofon kellene a csapatnak, hogy ne könnyelműsködjön a következő meccseken. Mondván, hogy úgyis behúzzuk eggyel. A sors hosszútávon kiegyenlíti a számlát és nem érdemes kísérteni. A felszabadult közönségszórakoztató játék helyett egy leeresztett, védekezésben kimondottan kímélő üzemmódba kapcsolt Pick Szegedet láttunk. Támadásban pedig leginkább görcsölést , kevés átütő erőt. Ricsi, Bence és Sostarics volt az, aki a különbséget jelentette, ami elég volt a Motor legyőzéséhez. Aggasztó továbbá, hogy Gaber továbbra is formán kívül van támadásban, Pedro pedig két perc alatt nullázta le magát. Dima a szerződéshosszabbítás ellenére sem tudott pályán lenni huzamosabb ideig, egyre inkább él a gyanú, hogy az ikertestvére játszik az orosz válogatottban.

A Motor ugyanakkor bebizonyította, hogy egy jó taktikával és elszántsággal meglephetik a lényegesen jobb erőkből álló magyar bajnokot.

Persze örülünk Bence góljának, ami az 5000. a sorban. Mint ahogy minden egy gólos győzelemnek. Igaz nem ártana gondolni a szurkolók kardiólógiai konfortjára is.

Örökké Hajrá Pick Szeged!

„Belülről növekszünk. S akik szépen, okosan növekednek, azok ismerik magukban az elégedettség és elégedetlenség határát. A külső visszajelzés nem lényegtelen, de másodlagos.”

Müller Péter

A képek a csapat facebook oldalán találtattak