Beröffent a daráló

Az alsó ház már tavaly is izgalmasabb volt mint a felső, ezt a szép hagyományt úgy tűnik, folytatják a csapatok idén is. Ez nekünk azért jó, mert így a hét közepére olyan meccsek jutnak, mint a tegnapi Dinamo - GOG, ami a magyar vonatkozásán túl igazi téttel is bírt. Szó szerint ugyanezt mondhatjuk el a ma esti Sävehof - Sportingról is. Ezen felül egy kósza pillantást vetünk a Veszprém aktuális ellenfelére is. Kezdjük is e heti sorrendünket kedvenc svédeinkkel!

Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja.

16. Sävehof

Az egy magyart (Koncz) és egy kvázi-magyart (Sunajko) a soraik között tudó svédek tökéletesen kezdték a szezont, igaz, a sorsolásra sem panaszkodhatnak, elvégre a csoport két (leg)gyengébb ellenfelével kezdték a szezont. A Cockst idegenben, a Rabotnikot pedig otthon győzték le, utóbbit egy végig kiélezett meccsen. Külön öröm nekünk, hogy mindkét magyar pályára került, sőt, Sunajko volt a svédek legeredményesebb gólszerzője. Stefannak a játéklehetőség mellett bizonyára a 3:2:1-es védekezés is újdonságot jelent, dehát épp ezért ment külföldre és az itthon erősen hiányposztnak számító (bal)szélsők esetében extrán fontos, ha ilyen irányú tapasztalatokat is szereznek. Pláne, ha a végén Stefan a magyar válogatott mellett dönt.

Egyetlen képben, hogy Sunajko miért is igazolt északra

A svédeknek nem lesz épp könnyű dolga, mert az előttünk álló fordulóban az eddig szintén elég meggyőző

15. Sportinggal

találkoznak. Habár Svédországban lesz a meccs, mégis a portugézeket érezzük erősebbnek, egyrészt az eddigi teljesítményük miatt, másrészt a keretük miatt. A rutinról már nem is beszélve. Érdekes, és a két csapat játékát látva élvezetes, sok gólos meccset várunk, nyugodtan tessék odakapcsolni, a Sport1 adja.

Sävehof - Sporting 2019.09.26. 19:00 (X)

14. 13. Dinamo

A mezőny talán legegzotikusabb kerete egyben az alsóház egyik nagy esélyese is, ehhez méltó módon kezdték a szezont. A Schaffhausennel mindenki meg fog szenvedni Svájcban, nekik is egy iksz jött csak össze, bár mentségükre szóljon, elég nagy menetelésben vannak, mert a két BL meccsük mellett két tűzforró hazai rangadót is letudtak, sikerrel (Temesvár és a másik tavalyi nagydöntős, a Konstanca). Azaz nyugodtan mondhatjuk, lendületből futnak neki a

13. 14. GOG

elleninek, amin simán múlhat majd a csoportból való továbbjutás, tekintettel arra, hogy a dánok a D csoportban egyedüliként hibátlanul állnak két forduló után. Bukarestben egyáltalán nem lesz könnyű dolguk.

Update: Nos, végül olyannyira nem lett, hogy a románok simán elrakták a dánkákat (35:28) azzal, hogy kinyírták a futós, a szélsőket előszerettel helyzetbe hozó játékukat. Ehhez kellett persze Heidarirad kapus is, aki a szélsőket 60%-on tartotta, emiatt az átlövőknek, beállóknak kellett volna domborítani, de a magasabb-erősebb bukaresti fal ellen ez nem különösebben jött össze. Heidarirad végül 48%-kal zárt, ez könnyen lehet, hogy a forduló legjobb statja lesz!

Jaj, az egzotikumot majd' elfelejtettem: szóval Constantin Stefan munkája eddig abból a szempontból különösen erdeményes, hogy olyan keretből rakott össze már szeptemberre egy jó kis hajtós, küzdős csapatot, ahol a pályán 2,5 iráni (Jamali a fél), 3 tunéziai, két horvát, plusz egy-egy egyiptomi, szerb és bosnyák játékos összhangját kell megteremteni. A románok mellett, természetesen. Így egyelőre talán annyira nem is bánja, hogy Jamalit és a tatabányáról igazolt, horvát válogatott, balkezes Vrankovicot sérülés miatt eddig még nem kellett beépítenie (a hangsúly az eddigen van, mert Jamali tegnap már keretben volt).

Dinamo - GOG 35:28 (17:12)

Heidarirad fogadja a neki joggal kijáró pacsikat a GOG meccs után

12. Bidasoa

A spanyolok kicsit megléphetnek, ha hozzák a papírformát és bedarálják a Rabotnikot. Frankó kis futós csapat ők is, már ha engedik nekik a szaladgálást és azt sejtjük, nem a bitolaiaik lesznek azok, akik megfékezik majd a sárga-kékek viháncolását.

Bidasoa Irun - Rabotnik 2019.09.29. 12:10 (ez tényleg a kezdés időpontja, nem a félidei eredmény) (1)

11. Porto

Nem is az eredmények miatt tesszük őket ide, hanem inkább a mutatott játék az, amit értékelünk. A keret egyben tartása egyelőre jó ötletnek tűnik, a - saját dolgát rengeteg hibával megnehezítő - Vardar ellen egy félidőn át hüledeztünk rajta, mennyire pofás, szervezett csapat is a portugál bajnok. Aztán amikor a Vardar összekapta a koncentrációt kiderült, egy igazán jól szervezett fallal nem feltétlenül tudnak mit kezdeni, azzal meg pláne nem, ha az ellenfél 7 mezőny ellen is tud védekezni. Ebből kapták is a gólokat számolatlanul, ugyanakkor a tudatosság abban is látszott, hogy Magnus Andersson sima Vardar előnynél sem adta fel a kapus nélküli támadást, inkább láthatóan felkészülésre használta ezt a meccset. Egy biztos: félvállról ezután sem veheti majd őket senki, még az a Kielce sem, akik két jól sikerült meccsel a hátuk mögött látogatnak szombaton Portóba.

Porto - Kielce 2019.09.28. 20:00 (2)

10. Montpellier

Bonnefoiék Bresztben baromira bajban voltak! (bocs) A fehéroroszok ezúttal is megmutatták, van bennük kraft, csak hát ez végül kevés volt, Simonet és Richardson vezérletével előbb megelőzték, majd a hajrában leszakították a hazaiakat a franciák, megszerezve ezzel azt a két pontot, amivel talán irányba állnak a továbbjutás felé. Miért mondjuk ezt? Mert tavaly az ilyen meccseket sorra elbukták, aztán hiába találtak úgy-ahogy magukra a csoportkör végére, az már kevés volt, aktuális bajnokként zúgtak ki. A további pontgyűjtögetést azért reméljük eltolják még egy héttel, mert ez újabb két veszprémi pontot jelentene. Meg azt, hogy a magyar bajnok kirántja magát a gödörből, amibe a Kiel lökte.

Montpellier - Veszprém 2019.09.29. 19:00 (2)

9. Aalborg

Oké, tudjuk mi is, a dánok az A-B ág két leggyengébb csapatával találkoztak eddig, de akkor is, ha valaki úgy áll két győzelemmel két forduló után, hogy mindkettőn közé rakta a mócsingot, azt azért nehéz egy laza "mákjuk volt"-tal elintézni. Persze, mint általában a dánoktól, tőlük is várjuk az összeomlást ahogy megyünk előre a szezonban. Évek óta a dán a legkiegyenlítettebb bajnokság (mutassatok még egy országot, ahol az elmúlt 10 évben hat különböző klub is bajnok tudott lenni!), ennek megfelelően a BL reprezentánsaik szépen el is szoktak fogyni az ősz végére. Mindenesetre még egy erős kanyart kinézünk belőlük, mert ezúttal az eddig elég harmatos Celjét látogatják meg.

Celje - Aalborg 2019.09.29. 17:00 (2)

Képek & videó: CS Dinamo honlap, ehfcl.com, IK Sävehof Facebook