Így kell emelt fővel veszíteni

Ez egy nagyon tisztességes meccs volt, így ki lehet kapni Veszprémben. Szárnyaszegett baloldallal is teljesen egyenrangú ellenfelek voltunk, több bravúros egyéni teljesítménnyel. Nyilván jobb lett volna nyerni, de én ezt magamban lerendeztem azzal, hogy egyrészt két góllal otthon képesek vagyunk megverni őket, másrészt különösebb jelentősége nincs az alapszakasznak. Lásd a tavaly évet.

Tavaly ősz óta ugye hullámvasutaztunk egyet, a Veszprém sokadik elkalapálása és a kupagyőzelem után belefutottunk a Zarénában egy szégyenteljes pofonba, ami padlóra tett minden kéket a nyári szünetre. Ott a ledobtak minket a padlóla, de nagyon dulván. No de ez már a múlt, a tegnapi meccs ismét rangadóhoz méltó, látványos játékot hozott. Bár ebben szerintem jócskán közrejátszott, hogy a presztízsen kívül nem volt tétje ennek a meccsnek. Évek óta nem vagyok kibéküve ezzel a lebonyolítási rendszerrel, mert semmi értelme. Amikor két csapat ilyen szinten dominálja a bajnokságot, nem igazán kérdés, kik játszák a bajnoki döntőt. Szerintem a világon nincs olyan, hogy két ilyen szuperrangadónak kiveszik az élét azzal, hogy gyakorlatilag nincs jelentősége a végeredménynek. Úgyis az nyeri a bajnoki címet, aki májusban abban a kétszer hatvan percben jobb lesz. A három (de legalább két) nyert meccses bajnoki döntőknek remek hangulata volt, hetekre biztosította a kellő adrenalinlöketet mindkét oldalnak, pláne abban a 2-3 évben, amikor közel volt egymáshoz a két csapat. Akkor az alapszakaszgyőzelem pályaelőnyt jelentett a döntőben, így most 4 nap alatt le lesz zavarva az egész. Ez a két csapat többet érdemelne. Na pont, befejeztem.

Féltem a balszélnélküliségtől, az egyébként is középen masszív veszprémi védelem nyugodtan tolódhat ilyenkor jobbra valamelyest, ami nekünk hendikep a javából. Érdekes módon az első félidőben ez nem látszott, többször remekül ment a labda Bogdannak, aki be is lőtte mindet, a szó abszolút jó értelmében igazoltunk egy őrüt zsenit a személyében, ő egy szintet jelent azon a poszton felfelé. No meg a heteseknél. A szélre húzások mellett Deki élt nagyon az elején, ő amíg bírja képes megcsinálni azokat az előnyöket, amiből veszélyt teremthet. Ricsi nagyon hiányzott, a balszél hiánya borzasztóan beszűkítette Dima mozgásterét, úgy nagyon nehéz megbontani a falat, hogy a szélsővédő nem hiszi el a passz szándékot. Azért így is sikerült góloznia, a jobblövő helyéről talpról elengedett kapufás bombája élményszámba ment. Az ilyenekért (is) érdemes ezt a játékot nézni. Luka is megmutatta magát végre úgy igazán, jó volt látni, hogy ha Bencét eltüntetik (merthogy sajnos elnyelte mordor izzó fala az esetek többségében), Ricsin kívül van aki kintről bevágja. Makinak nem ment, nem tudom mennyi köze volt ennek az átigazolási pletykához, bár a tegnapi veszprémi védelemmel neki egyébként is nehezebb dolga lett volna. Tudom, hogy így működik a világ, de ritka görény dolog egy ilyen meccs előtt pár nappal megszellőztetni egy pletykát, ha igaz ha nem. Egyébként az előző gondolatmenethez visszatérve, bármennyire is nagy a presztízs, az ilyen meccseken lehetne a fiatalokat bedobni a mélyvízbe. Lehet, hogy elmegy az alapszakasz, de tavaszra lenne 2-3 tűzben edzett játékosunk pluszban, ami akkor jól tudna jönni.

A második félidő negyvenedik perce körül kezdett szorulni a gyomrom, ez az időszak szokott lenni nekünk a kritikus periódus. Úgy is tűnt, hogy benne van a pakliban egy nagyobb arányú veszprémi vezetés, de Mirko nagyon jókor fogott fontos labdákat. Monduk ugyanezt megtette Cupara is a másik oldalon, ami nagyban hozzájárult a hazai győzelemhez. A második félidőben nem ment a labda jobbszélre sem, Luka is több hibával játszott, Bence ugyanúgy eltűnt, de szerencsére volt egy Kanalasunk, aki megint megmutatta, miért is kell ő ebbe a csapatba. Legalább 5 éve nyugdíjasozzák sokan, bár őt ez nem igazán érdekli, ugyanúgy beveri a 4-5 gólját adott esetben, mint mondjuk a Kiel színeiben anno az újszegedi sporiban. Szóval szerintem nem kell csesztetni, fog ő még nekünk meccset nyerni.

A két csapat más stílusban játszik, mindkettőnek van jó és rossz oldala. A mi megfontolt taktikánk sokáig eredményes, de néha jó lenne tudni váltani egy lendületesebb, az egyéni képességeket jobban kibontakozni hagyóra is, szerintem ilyen váltásokkal eredményesen lehetne kiküszöbölni a mélypontokat. Tegnap ilyen nem volt vagy csak nagyon enyhe, de nem is tegnap osztották az érmeket. A bajnoki döntő azért más lesz, ebben biztos vagyok. A sárgarigózásba nem akartam belemenni, de annyit megjegyeznék, hogy Blagotinseknek elmaradt egy tök egyértelmű piros (amit vissza is néztek..), Stepancic kiszórása erősen véleményes volt a végén és az utolsó támadásnál nem tudom hogy nem lehetett hetest fújni. Az elején valóban voltak olyan véleményes esetek, amikor nekünk kedveztek, de ez a vége kiborító volt. Túlléptem rajta, de ilyet a tavaszi tétmeccsken nem akarok látni, meg szerintem senki más.

Összességében szép volt Fiúk! Emelt fővel jöhettek haza!

Fotók a MOL-Pick Szeged facebook oldaláról.