Ha Isten velünk, Kiel-lenünk?

December 9-én eljön az a nap, amire Szegeden már nagyon régóta vártunk: egy új, modern, 21. századi, teljes mértékben a csapatra szabott helyre költöznek kedvenceink, a Pick Arénába. Az első meccsen azonnal azt a THW Kielt fogadjuk, akiket senkinek sem kell igazán bemutatni. Ami az NFL-nek a csalafintaságokat kedvelő New England Patriots, a Forma 1-ben a versenybírák támogatását élvező Hamilton (hehe), a focinak a galaktikusokat felvonultató Real Madrid, az a kézilabdának a THW Kiel. Bármilyen formában, bármilyen összeállításban lépjenek is pályára, mindig esélyesek. Mindenki tudja, hogy ők az a csapat a kézilabdában, akiket leírni, félvállról venni sose szabad. Főleg most nem, amikor új otthonunk nyitómeccséről beszélünk, és egyben egy olyan találkozóról, ami – a csoport állását és sorsolását nézve – lehet, hogy van annyira fontos, mint egy BL negyeddöntő. Jön a Bika vs. Zebra meccs.

A két csapat számára, ha csak a csoport állását és sorsolását nézzük, egy sorsdöntő mérkőzés következik. Bár a Kiel jelenleg +1 pontjával lépéselőnyben van a Szegeddel szemben, azonban a hátralévő fordulókban pontosan ugyanaz a 4 meccs vár mindkét csapatra (Montpellier és Breszt hazai pályán, míg Elverum és Zágráb idegenben). Azaz ez a meccs döntheti el papírforma szerint, hogy melyik csapat fog előrébb végezni a csoport zárásakor, ami a keresztbejátszásokat és a másik csoport erősségét tekintve nem elhanyagolható tényező. De ne rohanjunk ennyire előre, nézzük, hogy a két csapat milyen előjelekkel, milyen formában készül az idei utolsó BL meccsére.

A Kiel az előző fordulóban picit meglepetésre, de csak 2 góllal tudta legyőzni hazai pályán a Vardart, akik ellen a második félidő első negyedórájában nyújtott jó teljesítménnyel döntötték el a találkozót egy zseniálisan játszó Sagosennel az élen. A hétvégén a HSV Hamburg vendégeként egy parádés első félidő után a második félidőben mondhatni pihenve nyerték az utolsó meccsüket a Szegeden elleni párharc előtt. A németeknek idén (is) voltak meglepő eredményei mind a BL-ben, mind a Bundesligában, de ők a Kiel, akikkel mindig számolni kell. Ahogy az Aalborg elleni találkozón, úgy most is kulcskérdés lehet, hogy a rohanásukat és a brutális átlövő sorukat hogyan tudja a Szeged megállítani vagy legalább lelassítani. Nem szabad hagyni, hogy ismét megállító faultok nélkül hagyjuk lőni 9 méterekről Duvnjakot, Reinkindet, Weinholdot vagy épp Bilyket és Sagosent (már felsorolni is félelmetes). Bizonyára a fürgeléptű Zarabec irányításával törekedni fognak arra, hogy a Szeged ne nagyon tudjon cserélni támadás és védekezés között, vagy épp a visszarendeződés anomáliáit kihasználva sokkal nagyobb és hatékonyabb százalékkal tudjanak majd támadni. Hátul pedig számíthatnak a jó formában lévő Landinra, aki a naptárra pillantva reméljük csütörtököt mond majd, és nem fog ki egy extrább napot, mert egy UFO Landinnal felálló Kielt legyőzni még hazai pályán is nagy kihívás lenne a fiainknak. Jicha tanítványai eddig rendre 30 gól fölött lőttek a BL-ben, ha sikerül őket ezalatt a gólszám alatt tartani, jó esélyeink lehetnek. Csakhogy…

Rátérve a Pick Szegedre, kérdés, hogy mennyire maradt meg a fejekben az a bántóan egyértelmű dániai vereség, ahol érződött a csapaton a teljes indiszponáltság, és Pastor sem rotálta úgy az együttest, ahogy kellett volna. Reméljük a srácok az előző néhány napban jól tudtak regenerálódni, és készen állnak megvívni az első nagy csatát a Pick Arénában, ahol az utolsó izzadtságcseppig küzdeni kell azért, hogy a 8300 néző előtt sikeresen vívják meg ezt a párharcot. Fontos lesz, hogy az első pillanattól kezdődően teljesen koncentráltan játsszunk, hidegvérrel értékesítsük ziccerinket, és kelleni fog a küzdeni akarás és tűz – nemcsak a pályán, hanem a lelátón is a szponz…, akarom mondani, a szurkolók részéről. Mindenkire szükség van, mindenkinek a legjobb formáját kell nyújtania, küzdőtéren és nézőtéren egyaránt. Nem fér bele egy túlpörgő Bombac, egy csak káromkodó, de kvázi labdaszedő Mirko, egy vaktöltényekkel lődöző Bodó Ricsi, egy ziccereit kihagyó Bánhidi vagy közbelövéseket puffogtató Martins. Támadásban és védekezésben is extrát kell nyújtani. Gaber visszatérésével a védőfalunknak is lassan stabilizálódnia kell, igaz B2-es védőposzton Jonas távozásával egyelőre nagynak tűnik az űr, amit maga mögött hagyott, de hagyni kell Seppot betanulni – kérdés, meddig tart a türelem? A csapatnál mindenki egészséges, leszámítva a sérült Stepancicot, aki itt töltött két évéből másfelet a lelátón ült különböző problémái miatt (vajon meddig fogja ezt nyugodtan szemlélni a vezetőség?) – a pletykák szerint az Európa-bajnokságot követően már esetleg visszatérhet.

Összességében bizakodva, de kicsit tartva várjuk itt Szegeden a meccset. Mentális szempontból különösen izgalmas mérkőzésre van kilátás. Először is a tavalyi nyolcaddöntő miatt van miért visszavágni a zebráknak, másodszor a csoport végeredménye szempontjából újabb kulcstalálkozót vív a Pick, harmadszor pedig új otthonunk megnyitója okán. Reméljük az extra nyomás, ami az Aréna-avató miatt helyezkedik el a csapat vállán, inkább felspanolja a srácokat és pozitív irányba billenti el majd a mérleg nyelvét, és sikeresen veszi a csapat az első akadályt a Tisza másik oldalára költözve. Hölgyek, urak! A hét meccse következik, reméljük, igazi fieszta hangulattal, hogy aztán Szeged felett már ne csak napközben, hanem éjszaka is kék legyen az ég!

Hajrá Szeged! Csak Előre!

Képek: innen, valamint THW Kiel FB, Pick Szeged FB, szurkolói csoportok