"Tartsuk meg, de vigyázzunk rá!"

2022. november 9-én bejelentették Juan Carlos Pastor és Marko Krivokapic távozását Szegeden, azaz a OTP Bank-Pick Szeged legsikeresebb és egyben legmegosztóbb edzője tizedik szezonjának végén távozik. Érdemei elvitathatatlanok: regnálásának első szezonjában, 2014-ben nálunk erősebb ellenfelekkel szemben elhódítottuk az EHF-kupát Berlinben, 2018-ban tizenegy év után ismét bajnok lett a csapatunk, majd a klub története során először tudott egymás után két bajnoki címet szerezni (2021 és 2022), 2019-ben pedig Magyar Kupa győzelmet arattunk. Rengeteg víz lefolyt azóta a Tiszán, több mint 60 játékos fordult meg a keze alatt kék mezben. A sikerek mellett azonban a mérleg másik serpenyőjében több, mai napig fájó pont is van, amit nem sikerült megfelelően kezelni, és ezek elsősorban emberi dolgok. Pastor a csapat legendáit, a szurkolók kedvenceit, több esetben is dicstelenül száműzte a csapattól (Sulc, Vadkertit, Zubait, Jonast, de akár Stas Skubét is említhetném), és hát a kispadon látható viselkedése sosem volt olyan, amivel a szurkolók azonosulni tudtak volna. Mindezek mellett szakmai teljhatalmat kapott Szegeden, önmaga főnöke lehetett, hiszen rajta kívül a klub vezetőségében senkinek nincs érdemi kézilabdás múltja, vagy a sportághoz köthető, releváns ténykedése.

2023 áprilisában még mindig nincs a Szegednek edzője a következő szezonra. A klub érdemben először tavaly ősszel nyilatkozott a SportTV Harmadik Félidő című műsorában, ahol a klub egyik vezetője, Kiss Bence volt a vendég. Elmondása szerint a terv az volt, hogy 2022 decemberére szeretnék lezongorázni az edzőkérdést, és elsősorban maradnánk a spanyol vonalnál. Ehhez képest április vége felé közeledve továbbra sincs információnk a jövőnkről, a következő szezon alapozása pedig kb. 3 hónap múlva kezdetét veszi. Lássuk, hogyan jutottunk el ide:

1. 2022. november 22-én jelent meg a hír a Nemzeti Sport Online felületén, hogy a Vardar Szkopjével korábban Bajnokok Ligáját nyerő, a Párizsban – akkor még – lejáró szerződésű Raúl González az első számú jelöltünk a kispadra. A hírt a francia L'Équipe is megerősítette, míg a PSG Xavi Pascualt szemelte ki utódjául. A SportTV átigazolási ügyekben különösen jól értesült szakértője, Borsos Attila is úgy nyilatkozott ekkor a Harmadik Félidőben – bár Raúl González nevét ki nem mondva, de utalva rá –, hogy megvan a személy, és jó választás született.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/kezilabda-pastor-utan-is-spanyol-edzoje-lehet-a-szegednek-2925419

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-a-psg-nem-marasztalja-edzojet-tenyleg-irany-szeged-2925691

2. Nem sokkal az első edzőjelölt után máris jött a hír a következőről. Akkor a helyi lapokban a Pastor-hasonmás spanyol szövetségi kapitányról, Jordi Ribéráról lehetett olvasni.

https://szegedma.hu/2022/11/ujabb-nev-a-lehetseges-pick-edzok-listajan

3. 2023. január 23-án robbant a hír, hogy az addigra főszponzor nélkül maradó Kielce edzője Talant Dujshebaev veheti át Pastor helyét, aki klánjával együtt érkezhet a Tisza-partjára.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-nagy-bajban-a-kielce-a-jatekosok-januar-vegeig-adtak-haladekot-2933515

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-talant-dujsebajev-es-fiai-a-pick-szegedhez-szerzodhetnek-sajtohir-2936051

https://kielce.wyborcza.pl/kielce/7,35259,29387886,rodzina-dujszebajewow-przeprowadzi-sie-do-szegedu-jest-konkretna.html?disableRedirects=true

4. A Kielce-ügy rengeteg szurkolói pletykát eredményezett és eredményez a mai napig. A lengyel klub első körben január 31-éig kért haladékot, hogy megoldja helyzetét. A határidő napján közleményt adtak ki, miszerint ismét türelmet kérnek, ezúttal március végéig. Mindeközben azonban egy játékosuk, Nedim Remili Veszprémbe szerződött. Az átigazolási díjat nem hozták nyilvánosságra, sajtóértesülések szerint 1 millió euró körül volt a kivásárlási ár, amit a bakonyi klub fizetett a lengyel bajnoknak, ami – ez szigorúan találgatás – elég lehetett arra, hogy 2 hónapra ki tudják tolni túlélési esélyeiket.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-egyelore-nincs-megoldas-a-kielcenel-kozlemenyt-adott-ki-a-klub-2937691

https://kielcehandball.pl/pl/13343/KOMUNIKAT-ZARZADU-KS-VIVE-HANDBALL-KIELCE-S-A-?fbclid=IwAR2-JwAPcdVdXbpnoGWyGtO277Wmp2IrCambYLBw8EBHahNIi7soQqHbb_s

https://24.hu/sport/2023/02/14/telekom-veszprem-nedim-remili-csik-zoltan-meszaros-lorinc-duna-aszfalt/

5. A Kielce-ügyet követően újabb névvel bővült a jelöltlista: az izlandi szövetségi kapitány, Gudmundur Gudmundsson volt a kiszemelt – ezek voltak az első jelek arra vonatkozóan, hogy a korábban a Harmadik Félidőben bejelentettekhez képest nem biztos az ún. „spanyol vonal” továbbvitele Szegeden.

https://handballexpert.com/sajtohir-gudmundur-gudmundsson-is-kepben-van-az-otp-bank-pick-szegednel/

6. Ismét teltek-múltak a hetek, hónapok, majd 2023. március 3-án érkezett a váratlan a hír, hogy a korábbi, viszonylag nagy nevű edzőjelöltek után a Szeged kivásárolná a svéd Michael Apelgrent aki jelenleg hazájában a válogatott másodedzője és a Sävehof trénere, illetve korábban a norvég Elverum csaptát is irányította, melynek élén a Szegeddel is találkozott a BL-ben.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/kezilabda-a-szeged-rekordajanlatot-tett-a-sved-edzoert-sajtohir-2943913

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/rl5QVl/pick-szeged-vill-ha-ik-savehofs-michael-apelgren-lagt-rekordbud

7. Az idő múlásával ismét eljött a kielcei határidő napja, és mivel kézzelfogható és a lengyel szurkolók számára biztató információról nem lehetett hallani, ismét felerősödtek a Dujshebaev-klán Szegedre költözéséről szóló hírek. Az kétségtelen, hogy egy ilyen csomag leigazolásával a Szeged nemcsak a hazai fronton vehetné fel a versenyt a Veszprémmel, hanem a BL-ben is valódi célként tűzhetné ki a korábban alaptalanul ígérgetett kölni F4-ba jutást.

https://www.eurosport.hu/kezilabda/szeged-vezetoedzo-klasszis-jatekosok-kielce_sto9534984/story.shtml

https://echodnia.eu/swietokrzyskie/szokujace-informacje-wegierskich-mediow-szesciu-zawodnikow-industrii-kielce-i-trener-maja-trafic-do-picku-szeged/ar/c2-17415783

8. Végül pedig a semmiből jött az újabb hír: a Szeged nem vár tovább, és egy évre átmenetileg David Davist igazolja le, hogy utána 2024-től a korábban a csapattal hírbe hozott Michael Apelgren, és a szegedi szurkolók nagy kedvence, Jonas Källman vegye át a csapat irányítását, hogy végül ne csak edző-, hanem minden bizonnyal stílusváltás is bekövetkezzék a Tisza partján.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/kezilabda-david-davis-ujra-magyarorszagon-dolgozhat-o-is-kepbe-kerult-szegeden-2949397

A fenti sajtóhírek mellett még rengeteg pletyka, félinformáció terjengett Szegeden a szurkolók között, de a csapat vezetősége semmit se erősített vagy cáfolt meg. A Magyar Kupa négyesdöntője előtt ismét Kiss Bence nyilatkozta az M4 kézilabdás magazinjában, hogy több mint előre haladott tárgyalásokban vannak az új edzővel, és kész őrültség lenne a spanyol vonalat elhagyni. Ez, és a 2022 őszi nyilatkozat volt minden hivatalos kommunikáció a klub részéről, azóta csend és bizonytalanság honol a Tisza-partján.

Meglátásom szerint Juan Carlos Pastor körülbelül a 2019-20-as szezonig alapvetően elfogadhatóan menedzselte azt, hogy ő egyben a szakmai igazgató és a felnőtt csapat edzője, azaz a mindenható a Pick Szegednél, de természetesen voltak olyan döntései, amivel jó pár szurkoló nem értett egyet. Ezeket a hol halkabb, hol hangosabb kritikákat elsősorban a folyamatos fejlődés és előrelépés csitította le, és sokáig abba az irányba mutattak a jelek, hogy az élet őt igazolhatja – talán, ha Szkopjéban nincs az a drámai utolsó 10 perc… de tudjuk: a sportban és az életben sincs „ha”.

Feltehetően a 2019-20-as Pick Szeged volt minden idők legerősebb csapata itt a Tisza-parton, de a covid miatt sosem tudjuk meg, hova futhatott volna ki ez a projekt. 2020-ban és 2021-ben olyan meghatározó játékosok távoztak Pastor miatt (hogy az ő döntésére vagy kifejezetten miatta, az nagy kérdés), mint Jorge Maqueda, Joan Canellas vagy furcsa körülmények közt búcsúzó csapatkapitány Jonas Källman. Ezt a három, nyerő génekkel rendelkező, támadásban és védekezésben is nagyon jól és hasznosan játszó játékost, akik óriási tapasztalatuknak és számos sikerüknek köszönhetően az öltözőben és a pályán is igazi példaképpé és vezérré, a szurkolók kedvenceivé tudtak válni, vétek volt elengedni. A csapat hanyatlásának kezdete – 2022-es bajnoki cím ide vagy oda – szerintem ide datálható.

Úgy köszöntött be 2022 ősze, hogy újdonsült otthonunkba, a Pick Arénába a BL-csapatok győzni járnak, nem vertük még meg a Veszprémet egy alkalommal sem, és semmilyen tüzet, akartot nem láttunk a csapaton. Ekkor fogta magát a klub, és közös megegyezéssel szerződést bontottak a Misterrel az utód megnevezése nélkül, és össze-vissza, koncepció nélkül elkezdtünk belecsapni különböző tárgyalásokba, törekedtünk reagálni a kézilabda világában történő dolgokra. Egy hasonló szintű csapatnak pedig nemcsak reagálnia kell, hanem cselekednie is (példát lehetne venni legnagyobb vetélytársunkról, akik a francia válogatott legmeghatározóbb játékosait csábították magukhoz…).

Ma, 2023. április 19-én pedig jött a hír, hogy a Kielce megtalálta új szponzorát, és túlél. Egyelőre úgy tűnik, hogy minden remény ellenére a Dujshebaev-klán nem teszi át székhelyét Csongrád-Csanád vármegyébe. A baj, hogy jelenleg úgy tűnik, más sem.

https://kielcehandball.pl/pl/13491/Komunikat-Grupy-Barlinek?fbclid=IwAR1ngiAB3aGQX0AD4wzq3I_FUpQInbvsAUH_5Ew4Csj88HbspFtO40g-i6c

Hogy is szóltak alapítónk, Ludányi Márton szavai, amit még a Pick Aréna falaira is felfestettek? „Az, hogy ez van, az Szeged jellegzetessége! Tartsuk meg, de vigyázzunk rá!” Hogy ezt a vezetőség megfogadja-e, vagy csak hangzatos lózung marad a „HandballFamily” irányába, az ma is kérdés. Edzőkérdés tekintetében a játékosok és a szurkolók türelme is fogy, aggodalmuk pedig nő, amit a hétvégi bajnoki győzelem sem tud megoldani és eloszlatni. Nincs már mit titkolni. Fel kell fedni, és ki kell játszani a lapokat.