slot amerika slot asia slot ceko slot dubai slot eropa slot china slot filipina slot hongkong slot italia slot jepang slot jerman slot kamboja slot korea slot lebanon slot lodon slot luar slot malaysia slot myanmar slot platinum slot prancis slot rusia slot singapore slot taiwan slot thailand slot vietnam akun pro amerika akun pro asia akun pro ceko akun pro china akun pro dubai akun pro eropa akun pro filipina akun pro hongkong akun pro italia akun pro jepang akun pro jerman akun pro kamboja akun pro korea akun pro lebanon akun pro london akun pro luar akun pro malaysia akun pro myanmar akun pro platinum akun pro prancis akun pro rusia akun pro singapore akun pro taiwan akun pro thailand akun pro vietnam senang303 sukses303 horus303 spesial4d sboku99 amarta99 joinbet99 sukses303
senang303
sukses303
horus303
sboku99
spesial4d
amarta99
joinbet99
Hatosfal – "Tartsuk meg, de vigyázzunk rá!"

"Tartsuk meg, de vigyázzunk rá!"

2022. november 9-én bejelentették Juan Carlos Pastor és Marko Krivokapic távozását Szegeden, azaz a OTP Bank-Pick Szeged legsikeresebb és egyben legmegosztóbb edzője tizedik szezonjának végén távozik. Érdemei elvitathatatlanok: regnálásának első szezonjában, 2014-ben nálunk erősebb ellenfelekkel szemben elhódítottuk az EHF-kupát Berlinben, 2018-ban tizenegy év után ismét bajnok lett a csapatunk, majd a klub története során először tudott egymás után két bajnoki címet szerezni (2021 és 2022), 2019-ben pedig Magyar Kupa győzelmet arattunk. Rengeteg víz lefolyt azóta a Tiszán, több mint 60 játékos fordult meg a keze alatt kék mezben. A sikerek mellett azonban a mérleg másik serpenyőjében több, mai napig fájó pont is van, amit nem sikerült megfelelően kezelni, és ezek elsősorban emberi dolgok. Pastor a csapat legendáit, a szurkolók kedvenceit, több esetben is dicstelenül száműzte a csapattól (Sulc, Vadkertit, Zubait, Jonast, de akár Stas Skubét is említhetném), és hát a kispadon látható viselkedése sosem volt olyan, amivel a szurkolók azonosulni tudtak volna. Mindezek mellett szakmai teljhatalmat kapott Szegeden, önmaga főnöke lehetett, hiszen rajta kívül a klub vezetőségében senkinek nincs érdemi kézilabdás múltja, vagy a sportághoz köthető, releváns ténykedése.

2023 áprilisában még mindig nincs a Szegednek edzője a következő szezonra. A klub érdemben először tavaly ősszel nyilatkozott a SportTV Harmadik Félidő című műsorában, ahol a klub egyik vezetője, Kiss Bence volt a vendég. Elmondása szerint a terv az volt, hogy 2022 decemberére szeretnék lezongorázni az edzőkérdést, és elsősorban maradnánk a spanyol vonalnál. Ehhez képest április vége felé közeledve továbbra sincs információnk a jövőnkről, a következő szezon alapozása pedig kb. 3 hónap múlva kezdetét veszi. Lássuk, hogyan jutottunk el ide:

1. 2022. november 22-én jelent meg a hír a Nemzeti Sport Online felületén, hogy a Vardar Szkopjével korábban Bajnokok Ligáját nyerő, a Párizsban – akkor még – lejáró szerződésű Raúl González az első számú jelöltünk a kispadra. A hírt a francia L'Équipe is megerősítette, míg a PSG Xavi Pascualt szemelte ki utódjául. A SportTV átigazolási ügyekben különösen jól értesült szakértője, Borsos Attila is úgy nyilatkozott ekkor a Harmadik Félidőben – bár Raúl González nevét ki nem mondva, de utalva rá –, hogy megvan a személy, és jó választás született.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/kezilabda-pastor-utan-is-spanyol-edzoje-lehet-a-szegednek-2925419

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-a-psg-nem-marasztalja-edzojet-tenyleg-irany-szeged-2925691

2. Nem sokkal az első edzőjelölt után máris jött a hír a következőről. Akkor a helyi lapokban a Pastor-hasonmás spanyol szövetségi kapitányról, Jordi Ribéráról lehetett olvasni.

https://szegedma.hu/2022/11/ujabb-nev-a-lehetseges-pick-edzok-listajan

3. 2023. január 23-án robbant a hír, hogy az addigra főszponzor nélkül maradó Kielce edzője Talant Dujshebaev veheti át Pastor helyét, aki klánjával együtt érkezhet a Tisza-partjára.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-nagy-bajban-a-kielce-a-jatekosok-januar-vegeig-adtak-haladekot-2933515

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-talant-dujsebajev-es-fiai-a-pick-szegedhez-szerzodhetnek-sajtohir-2936051

https://kielce.wyborcza.pl/kielce/7,35259,29387886,rodzina-dujszebajewow-przeprowadzi-sie-do-szegedu-jest-konkretna.html?disableRedirects=true

4. A Kielce-ügy rengeteg szurkolói pletykát eredményezett és eredményez a mai napig. A lengyel klub első körben január 31-éig kért haladékot, hogy megoldja helyzetét. A határidő napján közleményt adtak ki, miszerint ismét türelmet kérnek, ezúttal március végéig. Mindeközben azonban egy játékosuk, Nedim Remili Veszprémbe szerződött. Az átigazolási díjat nem hozták nyilvánosságra, sajtóértesülések szerint 1 millió euró körül volt a kivásárlási ár, amit a bakonyi klub fizetett a lengyel bajnoknak, ami – ez szigorúan találgatás – elég lehetett arra, hogy 2 hónapra ki tudják tolni túlélési esélyeiket.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-egyelore-nincs-megoldas-a-kielcenel-kozlemenyt-adott-ki-a-klub-2937691

https://kielcehandball.pl/pl/13343/KOMUNIKAT-ZARZADU-KS-VIVE-HANDBALL-KIELCE-S-A-?fbclid=IwAR2-JwAPcdVdXbpnoGWyGtO277Wmp2IrCambYLBw8EBHahNIi7soQqHbb_s

https://24.hu/sport/2023/02/14/telekom-veszprem-nedim-remili-csik-zoltan-meszaros-lorinc-duna-aszfalt/

5. A Kielce-ügyet követően újabb névvel bővült a jelöltlista: az izlandi szövetségi kapitány, Gudmundur Gudmundsson volt a kiszemelt – ezek voltak az első jelek arra vonatkozóan, hogy a korábban a Harmadik Félidőben bejelentettekhez képest nem biztos az ún. „spanyol vonal” továbbvitele Szegeden.

https://handballexpert.com/sajtohir-gudmundur-gudmundsson-is-kepben-van-az-otp-bank-pick-szegednel/

6. Ismét teltek-múltak a hetek, hónapok, majd 2023. március 3-án érkezett a váratlan a hír, hogy a korábbi, viszonylag nagy nevű edzőjelöltek után a Szeged kivásárolná a svéd Michael Apelgrent aki jelenleg hazájában a válogatott másodedzője és a Sävehof trénere, illetve korábban a norvég Elverum csaptát is irányította, melynek élén a Szegeddel is találkozott a BL-ben.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/kezilabda-a-szeged-rekordajanlatot-tett-a-sved-edzoert-sajtohir-2943913

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/rl5QVl/pick-szeged-vill-ha-ik-savehofs-michael-apelgren-lagt-rekordbud

7. Az idő múlásával ismét eljött a kielcei határidő napja, és mivel kézzelfogható és a lengyel szurkolók számára biztató információról nem lehetett hallani, ismét felerősödtek a Dujshebaev-klán Szegedre költözéséről szóló hírek. Az kétségtelen, hogy egy ilyen csomag leigazolásával a Szeged nemcsak a hazai fronton vehetné fel a versenyt a Veszprémmel, hanem a BL-ben is valódi célként tűzhetné ki a korábban alaptalanul ígérgetett kölni F4-ba jutást.

https://www.eurosport.hu/kezilabda/szeged-vezetoedzo-klasszis-jatekosok-kielce_sto9534984/story.shtml

https://echodnia.eu/swietokrzyskie/szokujace-informacje-wegierskich-mediow-szesciu-zawodnikow-industrii-kielce-i-trener-maja-trafic-do-picku-szeged/ar/c2-17415783

8. Végül pedig a semmiből jött az újabb hír: a Szeged nem vár tovább, és egy évre átmenetileg David Davist igazolja le, hogy utána 2024-től a korábban a csapattal hírbe hozott Michael Apelgren, és a szegedi szurkolók nagy kedvence, Jonas Källman vegye át a csapat irányítását, hogy végül ne csak edző-, hanem minden bizonnyal stílusváltás is bekövetkezzék a Tisza partján.

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/kezilabda-david-davis-ujra-magyarorszagon-dolgozhat-o-is-kepbe-kerult-szegeden-2949397

A fenti sajtóhírek mellett még rengeteg pletyka, félinformáció terjengett Szegeden a szurkolók között, de a csapat vezetősége semmit se erősített vagy cáfolt meg. A Magyar Kupa négyesdöntője előtt ismét Kiss Bence nyilatkozta az M4 kézilabdás magazinjában, hogy több mint előre haladott tárgyalásokban vannak az új edzővel, és kész őrültség lenne a spanyol vonalat elhagyni. Ez, és a 2022 őszi nyilatkozat volt minden hivatalos kommunikáció a klub részéről, azóta csend és bizonytalanság honol a Tisza-partján.

Meglátásom szerint Juan Carlos Pastor körülbelül a 2019-20-as szezonig alapvetően elfogadhatóan menedzselte azt, hogy ő egyben a szakmai igazgató és a felnőtt csapat edzője, azaz a mindenható a Pick Szegednél, de természetesen voltak olyan döntései, amivel jó pár szurkoló nem értett egyet. Ezeket a hol halkabb, hol hangosabb kritikákat elsősorban a folyamatos fejlődés és előrelépés csitította le, és sokáig abba az irányba mutattak a jelek, hogy az élet őt igazolhatja – talán, ha Szkopjéban nincs az a drámai utolsó 10 perc… de tudjuk: a sportban és az életben sincs „ha”.

Feltehetően a 2019-20-as Pick Szeged volt minden idők legerősebb csapata itt a Tisza-parton, de a covid miatt sosem tudjuk meg, hova futhatott volna ki ez a projekt. 2020-ban és 2021-ben olyan meghatározó játékosok távoztak Pastor miatt (hogy az ő döntésére vagy kifejezetten miatta, az nagy kérdés), mint Jorge Maqueda, Joan Canellas vagy furcsa körülmények közt búcsúzó csapatkapitány Jonas Källman. Ezt a három, nyerő génekkel rendelkező, támadásban és védekezésben is nagyon jól és hasznosan játszó játékost, akik óriási tapasztalatuknak és számos sikerüknek köszönhetően az öltözőben és a pályán is igazi példaképpé és vezérré, a szurkolók kedvenceivé tudtak válni, vétek volt elengedni. A csapat hanyatlásának kezdete – 2022-es bajnoki cím ide vagy oda – szerintem ide datálható.

Úgy köszöntött be 2022 ősze, hogy újdonsült otthonunkba, a Pick Arénába a BL-csapatok győzni járnak, nem vertük még meg a Veszprémet egy alkalommal sem, és semmilyen tüzet, akartot nem láttunk a csapaton. Ekkor fogta magát a klub, és közös megegyezéssel szerződést bontottak a Misterrel az utód megnevezése nélkül, és össze-vissza, koncepció nélkül elkezdtünk belecsapni különböző tárgyalásokba, törekedtünk reagálni a kézilabda világában történő dolgokra. Egy hasonló szintű csapatnak pedig nemcsak reagálnia kell, hanem cselekednie is (példát lehetne venni legnagyobb vetélytársunkról, akik a francia válogatott legmeghatározóbb játékosait csábították magukhoz…).

Ma, 2023. április 19-én pedig jött a hír, hogy a Kielce megtalálta új szponzorát, és túlél. Egyelőre úgy tűnik, hogy minden remény ellenére a Dujshebaev-klán nem teszi át székhelyét Csongrád-Csanád vármegyébe. A baj, hogy jelenleg úgy tűnik, más sem.

https://kielcehandball.pl/pl/13491/Komunikat-Grupy-Barlinek?fbclid=IwAR1ngiAB3aGQX0AD4wzq3I_FUpQInbvsAUH_5Ew4Csj88HbspFtO40g-i6c

Hogy is szóltak alapítónk, Ludányi Márton szavai, amit még a Pick Aréna falaira is felfestettek? „Az, hogy ez van, az Szeged jellegzetessége! Tartsuk meg, de vigyázzunk rá!” Hogy ezt a vezetőség megfogadja-e, vagy csak hangzatos lózung marad a „HandballFamily” irányába, az ma is kérdés. Edzőkérdés tekintetében a játékosok és a szurkolók türelme is fogy, aggodalmuk pedig nő, amit a hétvégi bajnoki győzelem sem tud megoldani és eloszlatni. Nincs már mit titkolni. Fel kell fedni, és ki kell játszani a lapokat.