Láncok nélkül, felszabadulva!?

A 2022-2023-as szezon a Pick Szeged számára nehézségekkel teli volt. Az idény eleji kudarcok után novemberében bejelentették, hogy a hosszú éveken át a csapat élén álló Juan Carlos Pastor a szezon végén távozik. Egy ideig úgy tűnt, a klub továbbra is a spanyol iskolát fogja követni, de az idő előrehaladtával és a jelöltek leszűkülésével a klub végül az irányváltás mellett tette le a voksát. Az elmúlt év feszültségeit követően tiszta lappal indulhatnak a játékosok, és az utánpótlásból érkező vezetőedző, Kárpáti Krisztián is új reményeket és friss lendületet hozhat, jóllehet csak egyéves megbízást kapott. Krisztián, bár tapasztalatlan a felnőtt csapatok vezetésében, új impulzusokat és – a játékosok visszajelzései alapján, illetve a közösségi médiában látható tartalmak szerint – jó hangulatot hozhat, hozhatott a csapat öltözőjébe. Hosszú idő után először látunk mosolyogni játékosokat edzésen vagy a játék közben. Reméljük ez jövőre a svéd edzőpáros érkezésével folytatódik és továbbra is vidámság lesz a csapat háza táján.

Első rangadónkat a Ferencváros ellen vívtuk, és a kiélezett mérkőzést megnyertük. A csapat játékán látszódik a felszabadultság, a jókedv és a játék szeretete is, és újra fellángolni tűnik a játékosok szemében a tűz. Az új időszak kezdetén azonban ne feledjük, hogy az átmeneti periódusokban minden csapatnak szüksége van időre és türelemre. A szurkolói fórumokon gyakran túlzóan nagy nyomást helyeznek a csapatra, irreálisnak tűnő elvárásokat támasztanak az együttessel szemben. Viszont fontos megérteni, hogy ennek az új keretnek időre van szüksége, hogy az érkezők beilleszkedjenek, a srácok az edzővel összecsiszolódjanak és jól teljesítsenek. Ahogy ezen a meccsen is, úgy a teljes szezon egésze alatt is számíthatunk hullámhegyekre és hullámvölgyekre, szélsőséges kilengésekre. Tisztában kell lennünk azzal, hogy nem a miénk a legerősebb keret a BL mezőnyében, ahogy eddig sem volt az. Ugyanakkor az a friss levegő, amit Kárpáti és stábja hozhat az öltözőbe, nagyon fontos alkotóeleme lehet a remélhető sikereknek. Az elmúlt szezonban gyakran érzékelhető volt a csapaton belüli erős klikkesedés és a fásultság. Az új vezetőedző érkezésével mindenki tiszta lappal indulhat, és egy hibázás után sem kell tartania attól, hogy a következő félévben padozni fog. Sokan mondják, hogy az alapcsapat változatlan, a kezdő felállásunk a tavalyi évhez hasonló, de ne felejtsük el, hogy egy új edzőnek kell az elképzeléseit a pályára vinniük, egy olyan sémát kell kisebb-nagyobb módosításokkal végrehajtaniuk, amit évekig játszottak és idő kell, mire a láncokat és adott esetben traumákat veszítve szárnyalhatnak.

Adjunk időt és türelmet ennek a Pick Szegednek, ne az első rangadó után törjünk pálcát a csapat felett, amit amúgy megnyert, mindkét félidőt 1-1 góllal. Számít az, hogy meccs közben mi volt? Összességében nem, és senkit nem fog zavarni, ha ez végig így lesz. A szezon elején egy szorosan megnyert meccsből többet lehet tanulni egy felnőtt szinten kezdő edzőnek és a csapatnak is, mintha minden meccsen 6-8-10 góllal simán nyernénk és utána a BL-ben jönne az első ilyen kiélezett párharc. Tűzben edződnek a jó játékosok, nem a lagymatag meccsekben. Az első BL meccsek eredményéből sem kell messzemenő következeteseket levonni. Ha két lábbal a földön járunk, akkor be kell látni, hogy nekünk jelenleg nem a PSG-Kielce-Kiel-Aalborg kvartettel kell most megmérkőznünk. Elsősorban az októberi Zágráb és az Eurofarm elleni meccsekre kell koncentrálnia a csapatnak, hogy elérje a BL kieséses szakaszát. Őket kell megverni, a nagyok ellen elcsípett pontok pedig csak segíthetnek ezen célkitűzés teljesítéséhez. Adjunk türelmet és időt a csapatnak és a stábnak! Ha összeáll az összes alkotó elem, csak fele annyira amennyire az edzői stáb szeretné akkor a régi láncok ledobásával ez a csapat akár többre is képes lehet mint az előző években.

Az első nemzetközi erőfelmérő a PSG elleni hazai találkozó lesz. A Raúl González vezette francia együttes bizonyára kettőzött erővel készül ellenünk. Nem lennék meglepődve, ha González különösen szeretné megmutatni a Szeged vezetőinek, hogy milyen edzőt szalasztottak el 2022 decemberében… A szokásos tényezőkön túl (kapusteljesítmény, védekezés, kevés eladott labda, visszarendeződés stb.) a tavalyi évtől eltérően örömteli lenne látni, ha nem roppannánk össze egy-egy rosszabb meccs közbeni periódus után, és a 45. perctől nem esnénk szét sem fizikálisan, sem mentálisan. Azt se felejtsük el, hogy minden idők egyik, ha nem a legjobb játékosa, Nikola Karabatic várhatóan utoljára lép pályára a Tisza-partján. Bár a francia klasszis pályafutása nem volt botrányoktól mentes, de az eredményei magukért beszélnek. Visszatérőként Tönnessen is a pályán lesz, illetve Máthé Dominikot is megnézhetjük a PSG mezében a Pick Arénában. Én azt várom ettől a meccstől, hogy próbáljuk meg újra megmutatni első sorban önmagunknak, hogy a Pick Arénába nem moshatja fel velünk senki a padlót, és az utolsó pillanatig küzdünk, csípünk, harapunk és olyan nehezen lehet itt megszerezni akár 1 pontot is, mint kevés Arénában. Ugyanakkor nem szabad, hogy nyomást se tenni a csapatra, élvezzék a játékot, akarjanak és mosolyogjanak és akkor nagyon-nagy baj nem lehet, hiszen, ha látja a szurkoló a küzdést, akkor a vereséget is könnyebben megbocsátja. Ha ez megtörténik, akkor a csapat és a szurkolók ismét egymásra találhatnak – fontos lenne az elmúlt évek után az árkok bemetetése, mert csak közösen leszünk képesek sikereket elérni ebben az évadban. Ennek a szezonnak erről kell szólnia, valamint hogy a szegedi kézilabda visszatérjen régi önmagához, és ne egy lebecsült „jólvan, ismerjük a játékukat” csapat legyen.

A Pick Szeged csapata új irányba tart, és a hű szurkolóknak támogatnia kell Kárpáti legényeit és segítőit. Nehéz helyzet az övék, mert a kialakult állapot miatt nem ők a felelősök, ugyanakkor a fanatikusok minden dühe rajtuk csattanhat, miközben épp hálásnak kellene lennünk azért, hogy a csapat irányítását a körülmények ellenére is elvállalták, és igyekeznek sikerre vezetni az együttest. Ebben az átmeneti évben nincs veszíteni valónk. Bármilyenek is legyenek az eredmények az évadban, legyünk türelemmel, kezeljük helyén a sikereket és kudarcokat, segítsük Krisztiánékat, hiszen kétségünk nem lehet afelől, hogy ők minden tudásukkal azon lesznek, hogy a klub történetét győzelmekkel gyarapítsák a bajnokságban, a kupában és a BL-ben egyaránt. Ez az idény lesz az egyik legnehezebb és a legvitatottabb év a 62 éves Pick Szeged életében, de aki igazán szereti ezt a csapatot, és nemcsak szelfizni, pacsizni vagy nézelődni jár ki, az most megmutathatja, hogy nem csak a győzelemben lehet a csapat mellett állni, hanem ebben a hullámvasútnak ígérkező átmeneti évben is. Mutassuk meg, hogy mi tényleg egy #handballfamily vagyunk.