Nyilván az én anyámat

Kedden reggel elkezdtem összerakni fejben a SEHA-ligáról szóló cikket a hozzám eljutott információk alapján. Az alapállás: bővítenék a SEHA-t, esetleg a magyar bajnokságba integrálnák, ami szerintem kurva jó ötlet – innen a cikk címe, és talán magyarázni sem kell, hogy így is lett volna.

Begyűjtöttem a nem hivatalos információkat, és nekiláttam, hogy hivatalosakat szerezzek. Először nyilván a szegedieket hívtam fel. SzEP elnök nem vette fel, ezen nyilván meg sem lepődtem a korábbiak fényében, de azért írtam neki egy levelet is. Aztán Szögi Nándort hívtam, aki jelezte, hogy este tud válaszolni, és így is tett: valamikor estefelé megjöttek a válaszok. Az okokról később, itt olvasható a válasz.

Policy, hogy az ilyen ügyeket céges címről intézzük, arra viszont nem látok rá se telefonról, se a gépemről, mert csak VPN-ről elérhető a rendszer. Ma szabadnapos vagyok, de mivel láttam, hogy tegnap este kiment az anyag, délelőtt ránéztem a levelezésre, és láttam a válaszokat. Beküldtem a közös listára, de nem történt semmi, úgyhogy én magam tettem ki délután. Hiba, korábban, sőt azonnal kellett volna. Vállalom.

Őszintén szólva egyáltalán nem értem, mire a nagy felháborodás szegedi oldalon, különös tekintettel a közleményre, amire alább majd részletesen is válaszolni fogok.

Én persze veszprémi vagyok, ezt soha nem tagadtam le, de belinkelek ide néhány cikket az utóbbi időből, és szóljon az, aki részrehajlást, vagy bármiféle rossz szándékot lát benne (itt ez, meg ez, és ez az elmúlt időszakból). Vagy akár a korábbi cikkben, amihez annak idején megszólalt Szűcs Ernő Péter is, csak aztán visszavonta a nyilatkozatát, mert nem tetszett neki a cikk. (Erről akkor külön posztot kellett volna írnom a Hatosra, de nem tettem, mert igyekeztem, és most is igyekszem korrektnek maradni. Ezzel egyébként egyedül maradtam.)

Józanul tekintsük végig azokat a tényeket, amiket mindenki elfogad tényként:

 • Mivel a Szerencsejáték Zrt. irdatlan pénzt tolt a magyar kézilabdába, jogosan merült fel a kérdés, hogy a legnevesebb csapat miért nem játszik a magyar bajnokságban.
 • A Veszprémnek bejött a SEHA, a magyar bajnokságnál komolyabb meccseket játszott, sok néző ment ki a meccsekre, és bár voltak árnyoldalai, összességében pozitív volt a kaland. A kérdés tehát: magyar bajnokság vagy SEHA?
 • Aki figyelt, az tudja, aki nem, annak itt van Laci a Reggeli Startban – nyilván a játékosok is tudtak már az ötletről, amit a szegediek elől a közleményük szerint gondosan elhallgattak.
 • A gond ez: több magyar csapat a SEHA-ban? Nem jó, mert a Szerencsejáték Zrt. – nyilván nem piaci alapú – döntése nem az Ózdnak és az Orosházának szólt elsősorban. Akkor mi a megoldás? Idehozni a SEHA-t, és így létrehozni a világ második legerősebb bajnokságát.
 • Hogy kezdesz hozzá ehhez? Nyilván informálisan megkérdezed a klubokat, mit gondolnak az ötletről. És innen borult tovább a liszt…

Szerintem a cikkből nem azért jött ki rosszul a Szeged, mert én azt akartam, hogy rosszul jöjjön ki. Minden állítása tárgyilagos, nincs benne tippelés, meg saját vélemény, csak tények. Ellenőrzött, hivatalos helyekről érkező tények. Gyorsan fussunk át ezzel szemben a szegedi kommuniké fontosabb pontjain:

Mielőtt bármi, azelőtt egy dolgot vállalok: az én cikkem, az én témám, így tegnap este rá kellett volna néznem a céges levelezésre, hogy megjöttek-e a válaszok. Ezt elmulasztottam megtenni, ami hiba volt, és vállalom is érte a felelősséget. Mindenestre azóta frissítettem, és mivel a cikk már nincs címlapon, külön is feltettem, most is ott figyel az Origo címlapján.

 1. Azt írja a szegedi honlap, hogy „nem tudták megmondani, hogy mennyi csapat és ténylegesen kik vennének részt a sorozatban és nyilvánvaló, hogy jelen helyzetben a mérkőzések számára, a marketing- és közvetítési jogokra, utazási-szállási költségekre nem lehetne tervezni.” De hát honnan a bánatból tudna bárki is bármit, ha egyszer szervezés alatt van az egész, és azt próbálják kitalálni, hogyan csinálják?
 2. Ez úgy kezdődik, hogy megkérdezik a csapatokat, mit gondolnak róla. Ha tetszik nekik, és tudják vállalni, megszervezik. Ha nem, akkor meg más utat kell keresni. Itt már azon elhasalt a dolog, hogy „egy csapat” nem támogatta az egészet, de hogy aztán ez az egy csapat még számon is kérje rajtuk, hogy nem tudtak semmit mondani a ligáról, az ugye nem csak nekem vicces?
 3. Szegedi közlemény: „A cikk hivatkozik arra is, hogy az MVM Veszprém és a 3-5. helyen álló csapatok támogatták a kezdeményezést. Konzultáltunk az egyik érintett klubbal és azt a választ kaptuk, hogy csak annyit írtak, hogyha ismerik a feltételeket, akkor tudnak érdemi választ adni.” Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy nyilván nem az ujjamból szoptam ki, hogy a három/négy csapat támogatta az ötletet, ahogy azt sem, hogy a szegediek voltak az egyetlenek, akik nem. Elnökök, elnökségi tagok mondták ki, hogy támogatták, a Szeged meg nem. Pont.
 4. Ezt már én kaptam Szegedről: „remélem nem hiszi el, hogy bármely csapatot is megkerestek ilyen elképzeléssel.” Nos, én nemcsak elhiszem, de pontosan tudom, hogy megkerestek vele csapatokat. Azt nyilván nem tudhatom, hogy a Szegedet megkeresték-e vele, bár a saját közleményük ad némi támpontot.
 5. Szegedi közlemény: „A cikkből az tűnik ki, miszerint a MOL-PICK Szeged miatt nem jön létre ez az elképzelés, ami nyilvánvalóan nem igaz, a klubunk nincs abban a helyzetben (és nem is szeretne ilyen szerepben tetszelegni), hogy bármely magyar klub külföldi ligában való szereplését megakadályozza és gátolja.” Bocsánat, de akkor miért is hasalt el a próbálkozás, amit mindenki más jó ötletnek tartott? Nem azért, mert szemben a többiekkel a Szeged közölte, hogy őket nem érdekli a dolog? Mert hát az nem kérdés, hogy ez „együtt, vagy sehogy” helyzet, hiszen egy teljes bajnokságról beszélünk.
 6. Szegedi közlemény: „Felajánlottuk a cikk írójának, hogy amennyiben az általunk leírtakkal szemben más (igazolható) bizonyítéka van, akkor ismeretlenül is hozzájárulunk annak közléséhez, azonban ilyen bizonyítékok nem kerültek elő ismereteink szerint, egyben ez is jelzi a cikkben leírtak komolyságát.” Vegytiszta – távolról sem szokatlan – személyeskedés, köszönettel vettem, régi kommunista szokás a cáfolat helyett a véleményezőt támadni, de…
 7. … az a közleményből is kiderül, hogy a Szeged megkereste az egyik csapatot, és megkérdezte őket, támogatták-e a kezdeményezést. Megkérdezném a tisztelt olvasókat, és mindenkit, aki most szegény Ági mamit szidja: életszerű, hogy mindenki tudott róla, és támogatta (vagy nem támogatta, az most mindegy), csak a Szeged előtt hallgatták el az egész ötletet? Hihető, hogy Füreden, Tatabányán pontosan tudták, miről kell véleményt formálni, és meg is tették, a Szeged pedig vasárnap a hírekből értesült róla? Létezik az, hogy nem a Szegeddel és a Veszprémmel kezdik meg egy ilyen horderejű ügyben az egyeztetést?

Én nem akartam bántani senkit, arra voltam kíváncsi, miért nem lesz a magyar a második legerősebb bajnokság a világon, ha egyszer erre lehetőség van. A szegedi közlemény erre nem ad választ, és ezt a Hatos szegedi szerzője írja, nem én. Ehelyett személyeskedik, és hazugsággal vádol egy olyan cikkel kapcsolatban, amiben többszörösen leellenőrzött, hivatalos helyről származó tények szerepelnek.

És elhatároztam, hogy nem fogok személyeskedni, pedig lenne néhány kérdésem. Az viszont, hogy a szegedi közlemény bármit is megmagyarázna azon kívül, hogy miért az én kurva anyámat, erősen kétséges. De nyilván a célja sem volt semmi más, mint azzal elsepregetni a lényeget, hogy a köcsög veszprémi bértollnok megint betámadta a Szegedet. Még egyszer bocs, mama, visszamegyek tanítani hamarosan, ígérem.