slot amerika slot asia slot ceko slot dubai slot eropa slot china slot filipina slot hongkong slot italia slot jepang slot jerman slot kamboja slot korea slot lebanon slot lodon slot luar slot malaysia slot myanmar slot platinum slot prancis slot rusia slot singapore slot taiwan slot thailand slot vietnam akun pro amerika akun pro asia akun pro ceko akun pro china akun pro dubai akun pro eropa akun pro filipina akun pro hongkong akun pro italia akun pro jepang akun pro jerman akun pro kamboja akun pro korea akun pro lebanon akun pro london akun pro luar akun pro malaysia akun pro myanmar akun pro platinum akun pro prancis akun pro rusia akun pro singapore akun pro taiwan akun pro thailand akun pro vietnam senang303 sukses303 horus303 spesial4d sboku99 amarta99 joinbet99 sukses303
senang303
sukses303
horus303
sboku99
spesial4d
amarta99
joinbet99
Hatosfal – Szeged

Üdvözöljük Szegeden!

Szeged, Csongrád megye központja, lakossága 175 ezer fő. Az Alsó-Tisza vidékhez tartozó Dél- Tisza-völgy tájegységben helyezkedik el. A Tisza két partján terül el a fővárosunktól délkeletre. Szeged központnak mondhatni a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a tudomány ágában egyaránt. Megyeszékely lett 1961-ben és 1970-es években növekedett a város, mivel több környező települést is hozzácsatoltak. Több ismert magyar ember számára nyújtott otthon ez a város: Móra Ferenc, Babits Mihály, József Attila és Tömörkény István. Az idegenforgalma is jelentős, mivel nevezetességei és látnivalói vonzzák az utazókat. Számos hotel, panzió és szálláshely áll rendelkezésére a pihenni vágyóknak.

Egyetemi városaink közül Szeged az egyik legjelentősebb. 1921-ben a Kolozsvári Egyetem a trianoni szerződés megkötése után költözött Szegedre. Majd ezután 1951-ben kettévált és két egyetem lett belőle, a József Attila Tudományegyetem illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem. Majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola is létrejött később. Így ez a három felsőoktatási intézmény kiegészült a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Főiskolával. 2000-től pedig tovább működik, mint Szegedi Tudományegyetem.

Szeged történelmi nevezetességei közül a szegedi vár romjai a legfontosabb. Az 1950-es években restaurálták. Látnivalókat tekintve meg kell még említeni a Dóm teret, illetve a teret körülvevő épületek:

  • Szent Demeter-torony: 12-13. századi templom maradványa
  • Fogadalmi-templom: neoromán, Schulek Frigyes, Foerk Ernő, 1913-1930
  • Püspöki palota és az egyetemi épületek együttese: eklektikus, Rerrich Béla, 1920-1940
  • A Dóm tér említésénél feltétlenül szólni kell az 1933-tól évente itt megrendezésre kerülő szegedi szabadtéri játékok programsorozatról

Szeged nem csak a Dómjáról, de a fesztiváljairól is méltán híres város. A városban egész évben számos gasztronómiai illetve kulturális fesztivál várja az ide érkezőket. Dél-Alföld regionális központja, Magyarország negyedik legnagyobb városa. Nevezetességei közül még kiemelkedőek a Széchenyi tér, a Fogadalmi templom és a Dömötör-torony, a Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Nemzeti Színház. Híres a Dorozsmai szélmalom, a Zsinagóga, a Virág cukrászda, az Egyetemi Füvészkert, a Szegedi Csillagvizsgáló, a Szegedi Vadaspark, a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum. Akár kultúra érdekel minket, akár a történelem vagy éppen különböző kikapcsolódási lehetőség, itt egy helyen mindent megtalálunk.